StoryEditor
gradiška-banjaluka

Vozio u suprotnom smjeru na autocesti, drugi vozač mu trubio: "Ja budale, j*** s..."

Piše desk  /  22.10.2022., 11:46h

Na cesti s kolovozom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri prometna traka vozač ne smije vozilom prelaziti na kolovozni trak namijenjenu prometu vozila iz suprotnog smjera

Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se može zaključiti da vozač upravlja privatnim automobilom u suprotnom smjeru na autocesti Gradiška – Banjaluka.

Nije poznato kada je video nastao, ali se na istom vidi kako vozač iz drugog vozila pokušava upozoriti vozača na grešku. Iako mu je trubio i pokušao ukazati na opasnost, vozač u drugom vozilu je ignorirao.

Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH propisano da je vozač dužan kretati se vozilom desnom stranom kolovoza u smjeru kretanja. Također, članom 40 citiranog Zakona propisano je i da 'Na cesti s kolovozom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje najmanje četiri prometna traka vozač ne smije vozilom prelaziti na kolovozni trak namijenjenu prometu vozila iz suprotnog smjera.

Osim toga, na cesti s kolovozom za promet vozila u oba smjera na kojem postoje tri prometna traka vozač ne smije voziti trakom uz lijevu ivicu ceste u smjeru kretanja vozila.

Na cesti na kojoj su kolovozni traci fizički odvojeni jedan od drugog vozač se ne smije vozilom kretati kolovoznim trakom namijenjenim za promet vozila iz suprotnog smjera (propisana je kazna od 100 do 300 KM, izricanje dva kaznena boda i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca.

Na cesti s kolovozom za promet vozila u jednom smjeru vozač se ne smije vozilom kretati u zabranjenom smjeru, podsjećaju Nezavisne.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 02:16