StoryEditor

Vozač FlixBusa vozio po orkanskoj buri: Policija spasila prestravljene putnike

Piše D  /  23.02.2019., 03:02h

On nam je ispričao kako je, usprkos snažnoj buri i upozorenjima na cesti, vozač autobusa nastavio voziti autocestom. On je, priča nam svjedok, ignorirao upozorenja i prigovore putnika te nastavio voziti iako je bura snažno puhala.

Svjedok nam kaže da su putnici bili prestravljeni

To je prestravilo brojne putnike u autobusu, priča putnik. Sve je na kraju spasila policija koja ih je zaustavila.

"Sinoć oko 19 h, na autocesti A1 iznad Zadra, u smjeru Zagreba, vozač autobusa tvrtke FlixBus na liniji Mostar - Split - Zagreb, odlučio je ignorirati nekoliko upozorenja na autocesti koja ukazuju na zabranu prolaska za sva vozila, osim osobne automobile.
U autobusu je bilo oko 35 putnika i 2 vozača.

Nakon što su i drugi putnici primijetili upozorenja na autocesti, jedan putnik je pomislio da vozači možda nisu obratili pažnju te ih je on upozorio pozivajući se na HAK, a vozač je na to rekao da ćemo izaći na prvom izlazu.

"Putnica rekla vozaču da joj nije ugodno, on joj rekao da gleda svoja posla"

Radilo se o izlazu Posedarje, gdje smo se trebali preusmjeriti na stari Maslenički most, no vozač je ipak neobjašnjivo ostao na autoputu A1.

Nakon toga putnici se počinju buniti i kad smo shvatili da idemo na Maslenički most preko autoputa, nastala je mala panika i situacija nije bila ugodna. Jedna putnica je vozaču rekla da se ne osjeća sigurno, na što joj je vozač rekao da gleda svoja posla, da je on vozač", priča nam svjedok.

Blizu Masleničkog mosta, priča nam putnik iz autobusa, počelo je snažno zanositi.

"Nije bilo ugodno, pogotovo jer je autobus visok pa vidiš sve preko ograde dolje, a vjetar upravo zanosi u tu stranu prema ogradi", prepričava nam putnik.

Policija ih spasila

Vozač je nastavio voziti, no autobus je od moguće teške nesreće spasila policija.

"Nakon prolaska mosta, nakon čega je postalo evidentno da se radi o ozbiljnoj situaciji, a najgori dio autoputa tek slijedi, vozač i dalje odbija napustiti autocestu i propušta izlaz Maslenica, koji je u tom trenutku još uvijek bio otvoren, te nastavlja po A1.

Tu jedan od putnika govori vozaču da će nas sve ubiti, na što mu ovaj ponovno odgovara u maniru šerifa: "Ja sam ovdje vozač."

20 sekundi nakon toga, prilaze presretači policije zadarskih tablica te, na sveopće oduševljenje putnika, daju signal vozaču da hitno zaustavi autobus te se to i dogodilo na odmorištu Jasenice, svega nekoliko stotina metara prije najkritičnije točke autoputa, gdje bi, prema riječima obojice policajaca iz njihovog dugogodišnjeg iskustva, postojala velika opasnost od prevrtanja", kaže putnik za Index.

"Pri stajanju na odmorište, vozač je preko zvučnika rekao putnicima da će stati na 10-ak minuta dok riješe ovu situaciju s policijom, pa čim policija ode, da nastavljamo s vožnjom.

Policajci su ušli u autobus i upitali vozača je li on normalan, je li svjestan da ima 35 ljudi u busu i da je zabrana prolaska. Jedna putnica je obavijestila policiju o namjeri vozača da nastavi s vožnjom te su policajci reagirali i onemogućili vozača u toj namjeri. Vozači su se sve vrijeme smijali i uopće nisu shvaćali ozbiljnost situacije.

Nismo imali druge opcije nego otići na benzinsku postaju i tamo se skloniti od bure, a u međuvremenu je objavljena zabrana prolaska za sva vozila.

Putnici su proveli čitavu noć na benzinskoj. Vozači se ni u jednom trenutku nisu ispričali nama putnicima", prepričava nam putnik.

FlixBus: Žao nam je

Pitali smo FlixBus što se dogodilo. Kažu da im je žao zbog incidenta.

"Potpuno smo svjesni događaja i žao nam je zbog toga. U svakom trenutku sigurnost putnika i vozača nam je najviši prioritet. FlixBus je odmah zatražio izjavu vozača vezano uz navedenu vožnju te je u komunikaciji s autobusnim partnerom. FlixBus će zajedno s autobusnim partnerom poduzeti sve korake kako bi spriječio ovakve situacije u budućnosti. Vozači će dodatno biti osviješteni oko sigurnosnih aspekata. U ovakvim slučajevima Odjel kontrole prometa FlixBusa dostupan je 24/7 za zajedničko pronalaženje rješenja i podršku vozačima", odgovorili su iz FlixBusa na upit Indexa.

Kontaktirali smo i policiju

Index je kontaktirao i policiju. Oni su nam se ispričali zbog gužve koju imaju zbog orkanske bure koja puše te su nam kazali kako će nam se javiti s povratnom informacijom o ovom događaju.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 21:54