StoryEditor
nabavka cjepiva

Von Der Leyen u problemima: Europski tužitelji preuzeli slučaj protiv nje, sporne su SMS poruke

Piše desk  /  01.04.2024., 10:41h

Kako je javio glasnogovornik europskog tužitelja u Liegeu, EPPO će preuzeti istragu nad navodnim malverzacijama pri nabavci cjepiva protiv Covida-19. Navodno je riječ o spornim SMS poruka koje je Ursula Von Der Leyen razmjenila sa izvršnim direktorom farmaceutskog diva Pfizera.

Iako još nema optužnica, EPPO već mjesecima budno prati istragu o Leyen i njenim porukama, za koje se sumnja da spadaju u kazneno djelo  "uplitanja u javne poslove, uništavanja SMS-ova, korupcije i sukoba interesa".

Točnost tih podataka garantira uglavnom pouzdani Politico, koji tvrdi kako je u posjedu dokumenata koji to i potvrđuju. Iako tužitelji EPPO-a istražuju potencijalna kaznena djela, u vezi s tim slučajem još uvijek nitko nije optužen. Zasad.

Zanimljivo, do istrage je došlo nakon prijave jednog lobista, a svemu se brzo priključila i Poljska zajedno s Mađarskom, koja je htjela napraviti pritisak na begijske tužitelje.FOTO: Pexels (Ilustracija) 

Velika isporuka neiskorištenih doza

Ubrzo je došlo do tektonskih promjena u poljskoj politici, vlada Donalda Tuska je trenutno u procesu povlačenja žalbe. Podsjetimo, Tusk je vodio Europsko Vijeće punih pet godina. 

Što se tiče same prirode eventualnog kaznenog djela. Leyen je naravno razmjenila sporne SMS-ove u vrijeme nabavke velike količine cjepiva,  New York Times, koji je među prvima plasirao ovu priču, bio je primoran pokrenuti paralelnu tužbu protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka.

Sporna točka sporazuma je količina kupljenog cjepiva, onog koje je kasnije - propalo.  Još je krajem prošle godine Politico otkrio kako su propale doze u ukupnoj vrijednosti od nekoliko milijardi eura. 

Zanimljivo, i Pfizer se odlučio obračunati sa kritičarima. Pfizer je tužio Mađarsku i Poljsku zbog neplaćanja doza cjepiva nakon zaustavljanja isporuka, navodeći kao razlog preveliku ponudu i financijski pritisak rata u Ukrajini. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:22