StoryEditor
predsjednica Ek

Von der Leyen: "Pokazali ste predanost na putu ka EU, vidjeli smo neki napredak"

Piše desk  /  23.01.2024., 13:02h

Nakon niza održanih sastanak u Sarajevu, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Nizozemske Mark Rutte te premijer Hrvatske Andrej Plenković, zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, održali su press konferenciju.

Krišto se zahvalila europskim dužnosnicima na posjetu i pomoći na EU putu, prenosi Avaz.

- Kroz materijale Vijeća ministara uputili smo 13 prijedloga zakona, šest ih je usvojeno na PS BiH, stupili su na snagu. Radimo na izradi drugih zakonskih prijedloga i akata. EU Plan rasta da bi implementirali imali smo obaveze da usvojimo program reformi, dostavimo ga EK i imenujemo tim. To smo učinili. Trebamo odgovorno nastaviti na implementaciji paketa rasta - navela je Krišto.

Ključne reforme

Istaknula je i da rade na promjenama izbornog zakonodavstva.

- Istaknula bih predanost političkih lidera na ovim reformama. Očekujemo od EU kao našeg ključnog parnera da nastavi podsticati ove procese. Fokusirani smo na donošenje proračuna za institucije BiH, danas bi trebali usvojiti globalni fiskalni okvir - dodala je ona.

Ovaj posjet Sarajevu dolazi manje od dva mjeseca prije odlučivanja o statusu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njeno članstvo u EU.

Navela je da joj sve ovo daje snagu i optimizam da će BiH u martu dobiti početak pregovora sa EU.

- Uvjerena sam da put ka EU nije lak, ali doći ćemo - zaključila je Krišto.

Von der Leyen se zahvalila bh. političarima što su je opet ugostili u Sarajevu.

- Bili su dobri današnji sastanci s predstavnicima različitih nivoa vlasti. Pokazali ste predanost na putu ka EU. Vidjeli smo neki napredak, pravu predanost s usvojenim važnim zakonima. Pokazali ste da možete ako vaša zemlja nastupa kao jedno. Mnogo je u rukama BiH, da nastavi putem koji je izabrala i ništa je ne udalji s njega - poručila je.

Podrška Hrvatske

Plenković je naveo da je Plan rasta ponuda EU  i poziv BiH u jedinstveno tržište. 

- Otvaramo vrata za sedam važnih sektora. Mladi imaju budućnost - istaknuo je on.

Naveo je i da trenutak niti sastav hrvatskog izaslanstva nije slučajan.

- Naš današnji posjet služi kao podsticaj da se poduzmu određene napore kako bi BiH dala argumente EK da stvori preduvjet da postignemo koncenzus među 27 država članica. Sada je trenutak, ovo je strateški posjet, da se napravi iskorak i u pogledu zakona o VSTV-u, sprječavanju pranja novca i drugih. To je bit današnjeg posjeta - dodao je Plenković.

Poručio je da je ovo zadnja godina rada ove EK. 

- Ako se propusti ožujak izgubit će se cijela godina. Tu nema dileme. Moja poruka je da se ova mogućnost itekako iskoristi, a Hrvatska će sa svoje strane iskreno i prijateljski podržati BiH - zaključio je on.

Dijelimo historiju

Dijelimo povijest koja je kreirala neraskidivu vezu, poručio je Rutte novinarima u Sarajevu.

- Nizozemska osjeća posebnu vezu sa zapadnim Balkanom, posebno ovom zemljom. Želimo da BiH zauzme svoje mjesto u EU kao jedinstvena zemlja. Budite sigurni da BiH ne mora ovo raditi sama. Mi smo voljni pomoći. Činjenica da smo ovdje danas dokazuje to - kazao je Rutte.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 18:10