StoryEditor
Politico

Von der Leyen pod kritikama zbog pristranosti prema Izraelu: "To nije linija koju su dogovorile države članice"

Piše hina  /  15.10.2023., 17:52h

Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen izložena je kritikama jer tijekom posjeta Izraelu u petak nije izravno pozvala tu državu da poštuje međunarodno pravo u ratu u Pojasu Gaze, piše Politico.

Von der Leyen, njemačka političarka desnog centra, u petak je posjetila kibuc Kfar Aza gdje je Hamas u napadu prošli tjedan ubio desetke civila. Palestinski militantni pokret u nizu napada diljem pograničnog područja ubio je više od 1300 Izraelaca.

Predsjednica EK-a je tijekom posjeta izrazila bezrezervnu podršku Izraelu u ime Europske unije. Sada je pod kritikama zastupnika i diplomata jer nije govorila i o humanitarnim posljedicama osvetničkih napada Izraela na Hamas u Gazi u kojima je živote izgubilo najmanje 1,9 tisuća Palestinaca.

„Ona je samo rekla da Izrael ima pravo braniti se, točka”, rekao je diplomat koji je za Politico govorio pod uvjetom anonimnosti. „To nije linija koju su dogovorile države članice”.

Europski ministri vanjskih poslova u utorak su osudili napade Hamasa, ali i „pozvali na zaštitu civila i suzdržanost, oslobađanje taoca i dopuštanje pristupa hrani, vodi i lijekovima u Gazi, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

Govoreći u petak uz izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, von der Leyen je rekla da Izrael ima pravo braniti se. Nakon što je priznala patnju nedužnih Palestinaca, dodala je: „Znam da će nam izraelski odgovor pokazati da je demokracija”.

Nisu iznijele stajalište EU

Von der Leyen je posjetila Izrael s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, kolegicom u političkoj grupaciji pučana. U Tel Avivu su se dvije čelnice morale skloniti zbog raketnog napada Hamasa.

Iratxe Garcia, čelnica grupacije socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Politicu je rekla kako su „i Ursula Von der Leyen i Roberta Metsola s pravom iskazale europsku solidarnost i apsolutno osudile terorističke napade Hamasa”.

„No, kao glavne predstavnice Europske unije i njezinih institucija, imale su obavezu predstavljati stav Unije kao cjeline, uključujući i njezine države članice”, dodala je Španjolka. „Svojim posjetom Izraelu u tome nisu uspjele, pokazujući neprihvatljivu pristranost”.

Njezina sunarodnjakinja, španjolska ministrica za socijalna prava Ione Bellara (36), optužila je EU za podržavanje izraelske okupacije Palestine i pozvala stanovnike na ulice na prosvjed protiv “licemjerja EU-a” i “ratnih zločina Izraela nad Palestincima”.

Bellara, članica lijevog Unidas Podemosa, manjinskog koalicijskog partnera socijalista o kojem će ovisiti formiranje nove vlade, objavila je priopćenje u kojem traži pokretanje istrage protiv Izraela na Međunarodnom kaznenom sudu zbog počinjenja ratnih zločina, na isti način na koji je španjolska vlada bila zatražila istragu ubojstva španjolske kooperantice u ratu u Ukrajini i Hamasovih ubojstava u Izraelu.

“SAD i EU su suradnici u ratnim zločinima koje je počinio Izrael na okupiranim palestinskim teritorijima”, rekla je Bellara.

“Mi u Podemosu nismo ravnodušni nad grozotama koje već desetljećima proživljava palestinski narod. Izrael provodi planirani genocid u pojasu Gaze”, istaknula je o sukobu koji traje od 1948. godine.

Još jedan koalicijski partner, Ujedinjena ljevica, poslala je pak pismo španjolskom ministru vanjskih poslova Joseu Manuelu Albaresu u kojem zahtijeva da “Španjolska povede EU u osudi izraelskih napada, osigura dotok humanitarne pomoći, te se založi za slobodu palestinskog naroda”.

Zločin protiv čovječnosti

Izraelska vlada naredila je evakuaciju više od milijun ljudi sa sjevera Gaze. Vjeruje se da slijedi kopnena invazija Pojasa, što također nailazi na kritike međunarodnih organizacija.

„Prisilno preseljenje stanovništva predstavlja zločin protiv čovječnosti, a kolektivno kažnjavanje je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom”, upozorila je u petak Paula Gaviria Betancur, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava interno raseljenih osoba.

Nathalie Loiseau, francuska eurozastupnica koja predvodi odbor za sigurnost i obranu, na društvenoj mreži je napisala: „Gospođo von der Leyen, zaboravljate važnu poruku: Izrael mora poštivati međunarodno humanitarno pravo”.

Ta članica liberalne grupacije Renew Europe napisala je da se slaže s podrškom predsjednice EK-a Izraelu, no dodala je da „ne razumije što predsjednica Europske komisije ima s vanjskom politikom EU-a, za koju nije zadužena”.

Šef EU-a na tom području Josep Borrell bio je kritičniji prema Izraelu, prozvavši opsadu Gaze ilegalnom i odbacivši njegov plan evakuacije kao nerealističan, piše Politico.

Jonathan Rosenzweig, zamjenik šefa misije Izraela u EU-u, kritizirao je zabrinutost oko zajedničkog stava EU-a, opisavši ju „apsurdnom” dok je „više od 1,3 tisuće civila zaklano, silovano, obezglavljeno, zapaljeno i oteto”.

Adel Atieh, zamjenik veleposlanika Palestinske samouprave u EU-u, Metsoli i von der Leyen je pak poručio kako imaju dvostruke standarde.

Von der Leyen je u subotu na platformi X na arapskom jeziku napisala kako je razgovarala s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom i kako će EU utrostručiti svoju humanitarnu pomoć kako bi pomogao najranjivijim civilima u Gazi i cijeloj regiji.

Podršku Izraelu, osim EK-a i EP-a, iskazale su i institucije poput Europskog odbora regija i gradova koji je u Bruxellesu istaknuo izraelske zastave.

U tome im se pridružilo i Vijeće Europe kojim u Strasbourgu predsjeda bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava je u priopćenju objavljenom u petak osudila “terorističke zločine Hamasa”, istaknula da je Izrael “njezin dugogodišnji partner” i da je odlučna u “zaštiti židovskih građana” u Europi. U priopćenju nigdje nije spomenula Palestince niti njihova prava.

“Pozivam izraelske vlasti, u njihovom legitimnom odgovoru na doživljenu agresiju, da ostanu privrženi našim demokratskim vrijednostima i strogo zaštite civilno stanovništvo”, navedeno je u priopćenju dok je izraelska vojska neselektivno bombardirala Gazu.

Dnevnik.ba

18. veljača 2024 12:47