Article_Top_970x250

Von der Leyen: Klimatske pojave su egzistencijalno pitanje

nova predsjednica europske komisije

Von der Leyen: Klimatske pojave su egzistencijalno pitanje

stu 27, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je danas u Europskom parlamentu da je borba protiv klimatskih promjena 'egzistencijalni' izazov i da će osigurati izdvajanje novca za smanjenje uporabe fosilnih goriva i emisija štetnih plinova.

Ona je u obraćanju uoči posljednjeg glasanja i potvrde imenovanja svih članova nove Europske komisije na funkcije od 1. prosinca rekla da "nema ni trenutka za gubljenje u borbi protiv klimatskih promjena".

Von der Leyen je izjavila da se do sredine stoljeća mora postići "klimatska neutralnost" na "održiv način", što znači da se moraju zaštiti radnici, regije i vlade koje se još oslanjaju na ugalj u smislu radnih mjesta, proizvodnje energije i ekonomskog rasta.

"To mora biti inkluzivno ili se neće uopće dogoditi", naglasila je nova predsjednica Europske komisije.

Inače Europski parlament u Strasbourgu trebao bi potvrditi novi sastav Europske komisije na čelu s Urslom Von der Leyen i 26 novih povjerenika. Uoči glasovanja koje bi trebalo početi u 12 sati, izabrana predsjednica Komisije Von der Leyen predstavit će pred parlamentarcima svoj ured i program Komisije.

Dnevnik.ba