StoryEditor
sastanak s krišto

Von der Leyen: "Da bi se ostvarivali iskoraci BiH treba da djeluje jedinstveno"

Piše fena  /  01.11.2023., 12:31h

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je nakon sastanka s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto izjavila da je budućnost Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, kao jedinstvene, ujedinjene, suverene zemlje.

- Naša dosadašnja suradnja je bila odlična, na tome vam hvala. Nastavit ćemo ovako blisko surađivati i u narednom periodu. Da bi se iskoraci ostvarivali, BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa s jednim glasom i jedinstvenim stavom. Mi, s druge strane, ne možemo dozvoliti nazadak po našim zajedničkim vrijednostima u bilo kojem dijelu vaše zemlje - kazala je Von der Leyen.   

Njena druga poruka je bila da "moramo raditi na zbližavanju naših privreda".

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je kazala da je današnji dolazak Ursule von der Leyen prilika da se predstavi novi plan rasta Europske unije za zemlje ove regije.

- Mislim da svi trebamo iskoristiti priliku kako u regiji, tako i mi u BiH, da napravimo značajan iskorak temeljem ovog plana rasta koji nam se pruža na polju osiguranja kvalitetnih uvjeta za život svih stanovnika u BiH u svim segmentima života - navela je Krišto.

Po njenim riječima, ova posjeta predstavlja priliku da se upoznamo s novim planom rasta, odnosno s novom odlukom koju je EU donijela, a to je financijska odluka o pomoći šest milijardi eura zemljama regije.

Navela je da se dvije milijarde odnose na bespovratna sredstva, a četiri milijarde kroz različite vidove zajma.

- Mislim da se trebamo zahvaliti institucijama EU na ovoj potpori i pomoći, a sve ostalo u smislu implementacije ovih odluka i sredstava ovisi od svih nas, kad je u pitanju BiH - kazala je Krišto.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 13:58