StoryEditor

Volkswagen se ispričao zbog rasističke reklame

Piše D  /  11.06.2020., 10:06h

Upravni odbor Volkswagena ispričao se u četvrtak zbog rasističke reklame na Instagram profilu kompanije, rekavši da je sporni video objavljen više zbog manjka kulturalne osjetljivosti, a ne zbog rasističkih namjera.

“Možemo reći da rasističke namjere nisu uopće imale nikakvu ulogu. Utvrdili smo manjak senzibiliteta i proceduralne greške”, priopćio je Hiltrud Werner, član upravnog odbora Volkswagena, zadužen za pravne poslove.

“Također, u ime upravnog odbora se želim formalno ispričati ljudima koji su povrijeđeni zbog nedostatka interkulturne osjetljivosti”, dodao je Werner, prenosi Hina.

U videu je prikazan crnac koji stoji kraj novog modela Golfa da bi ga gigantska ruka pomaknula i stavila zgradu s natpisom “Petit Colon”.

Petit Colon je stvarni kafić u Buenos Airesu, smješten blizu kazališta Teatro Colon. To na francuskom znači “mali naseljenik”, što ima kolonijalne konotacije.

Volkswagen je i ranije ima slične gafove.

U ožujku prošle godine nadzorni je odbor osudio potez tadašnjeg glavnog direktora Volkswagena Herberta Diessa koji je rekao “EBIT (dobit prije kamata i poreza) macht frei”.

“Arbeit macht frei” (rad oslobađa) natpis je koji se nalazio na vratima koncentracijskog logora Auschwitz.

Dnevnik.ba

20. rujan 2023 04:55