StoryEditor

Vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata kupuje bh. samohodnu haubicu?

Piše D  /  06.04.2021., 08:04h

Rezultat je to nedavnog putovanja predstavnika tvrtke BNT TMiH iz Novog Travnika, dijela nekadašnjeg vojnog giganta “Bratstvo”, u ovu arapsku zemlju. Ne samo da su čelni ljudi tvrtke bili u Emiratima nego je preko mora prevezena i nekoliko tona teška haubica, piše Avaz.

Direktor tvrtke Adis Ikanović je potvrdio kako su se sastali s čelnim ljudima vojske i države koja je zainteresirana za otkup haubice. – Bili smo u Emiratima i imali nekoliko sastanaka. Uključene su vojska i država, a u ovom trenutku ne mogu ništa više reći – kazao je Ikanović za Avaz.

U danima iza nas trebalo je biti dogovoreno i održano poligonsko gađanje, odnosno testiranje samohodne haubice na ispitnom poligonu vojske UAE. Arapi su se na licu mjesta htjeli uvjeriti u razornu moć bh. haubice. Haubica je testirana mnogo puta u BiH, na poligonu nekadašnjeg giganta, pa su građanima Novog Travnika artiljerijski pucnjevi jedno vrijeme bili dio svakodnevice. Kad je u pitanju dalekometno gađanje, jedini takav poligon u BiH je u Glamoču.

Haubica je konkurentna na tržištu, jer je i do 20 posto jeftinija u odnosu na konkurenciju te puno lakša, što ovakvom artiljerijskom oružju poboljšava mobilnost. Cijena bi trebala biti oko milijun maraka po komadu.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:31