StoryEditor

Vojska pronašla napuštene i mrtve štićenike doma za starije, osoblje pobjeglo zbog korone

Piše D  /  24.03.2020., 12:03h

Španjolski vojnici koji pomažu u borbi protiv pandemije koronavirusa pronašli su u više umirovljeničkih domova napuštene štićenike, a neki od pronađenih bili su mrtvi u svojim krevetima. Osoblje ih je napustilo nakon otkrivanja koronavirusa, kazali su iz španjolskog ministarstva obrane dodajući da su tužitelji pokrenuli istragu, piše Večernji.hr.

Vojska ih je pronašla dok je obilazila domove za starije i nemoćne kako bi pomogla u dezinfekciji. - Tijekom nekih posjeta pronašli su starije ljude potpuno napuštene, ponekad čak i mrtve u svojim krevetima - rekla je španjolska ministrica obrane Margarita Robles.

Zdravstveni dužnosnici rekli su da se u normalnim okolnostima tijela umrlih stanovnika stavljaju u hladnjaču dok ih pogrebne službe ne sakupe. Ali kad se sumnja da je uzrok smrti povezan s koronavirusom, oni se ostavljaju u svojim krevetima dok ih ne može potražiti odgovarajuće opremljeno pogrebno osoblje. U glavnom gradu Madridu, koji je zabilježio najveći broj slučajeva i smrtnih slučajeva, to bi moglo potrajati do 24 sata, pojasnili su.

Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa rekao je na konferenciji za novinare da su domovi umirovljenika "apsolutni prioritet vlade".  - Mi ćemo izvršiti najintenzivniji nadzor ovih centara - dodao je.  

Ministrica obrane Robles je izjavila na privatnom televizijskom kanalu Telecinco da će vlada biti stroga i bez razumijevanja za loše postupanje s starijim ljudima u domovima. Kako se kriza u Madridu pogoršavala, gradski općinski pogrebni dom priopćio je kako će zaustaviti prikupljanje žrtava Covid-19 od utorka zbog nedostatka zaštitne opreme.

Zbog toga je odlučeno da će grad koristiti glavno klizalište, Palacio de Hielo (Ledena palača), kao privremenu mrtvačnicu u kojoj će se spremati tijela dok ih pogrebnici ne budu mogli ponovno sakupljati, prenosi BBC.

U ponedjeljak je Španjolska zabilježila najveću dnevnu smrtnost 462 čime se ukupan broj smrtnih slučajeva popeo na 2.182. Španjolska je druga najgore pogođena zemlja u Europi nakon Italije, koja sada ima najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u svijetu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:36