Article_Top_970x250

VOJSKA NA ULICAMA Primjenjivat će se sila na prekršitelje odredbi, upotrijebit će suzavac i vodene topove

NE PRIDRŽAVAJU SE PROPISA

VOJSKA NA ULICAMA Primjenjivat će se sila na prekršitelje odredbi, upotrijebit će suzavac i vodene topove

ožu 21, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Albanska vlada razmjestila je vojsku na ulicama nastojeći provesti strogi 40-satni policijski sat koji je počeo u subotu, a cilj mu je suzbiti širenje korona virusa, nakon što se građani nisu pridržavali ranije donesenih preporuka.

Iz Italije, najteže pogođene zemlje korona virusom, vratilo se oko 120.000 albanskih državljana. Albanija je prije 12 dana prekinula zračne i pomorske veze sa susjednom državom.

Dosad je na korona virus u Albaniji pozitivno testirano 76 osoba i zabilježena su dva smrtna slučaja, no dužnosnici i liječnici žele spriječiti nagli porast infekcija koji bi prenapregnuo prilično limitirane javnozdravstvene usluge.

Unatoč odredbi da veći dio dana ostanu kod kuće i onoj o zabrani putovanja, brojni Albanci i dalje u skupinama džogiraju, druže se na ulicama i ne poštuju preporuku o tomu da, dok čekaju u redovima drže razmak. 

Premijer Edi Rama i vođa oporbe Lulzim Basha, u rijetkome jedinstvenom istupu pozvali su stanovnike da poštuju 40-satnu karantenu koja je počela u subotu u 13 sati.

"Svi moraju ostati u svojim domovima nakon 13 sati. Protiv svih onih koji odredbu prekrše policija i oružane snage upotrijebit će silu, a to se odnosi i na umirovljenike. Ako bude trebalo upotrijebit će suzavac i vodene topove", poručio je Rama, dodavši da su od policijskog sata pošteđeni jedino hitni slučajevi. 

Škole, sveučilišta, džamije, crkve, barovi, restorani i teretane zatvoreni su. U točno određenom razdoblju rade samo trgovine s prehrambenim namirnicama i ostalim potrepštinama te ljekarne, a nastava se provodi online. 

U očekivanju većeg broja zaraženih i oboljelih Albanija priprema još dvije bolnice za njihov prihvat. Trenutačno su na odjelu intenzivne skrbi gradske infektivne bolnice četiri pacijenta. Svi su stabilno.

Dvoje pacijenata u istoj se bolnici nedavno oporavilo od posljedica zaraze, rekla je Eugena Tomini iz Instituta za javno zdravstvo, prenosi Hina.

Dnevnik.ba