Article_Top_970x250

Vojska Crne Gore se priprema za izlazak na ulice

zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vojska Crne Gore se priprema za izlazak na ulice

velj 25, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Dio pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) dobio je instrukcije od svojih starješina da bi u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije zbog prosvjeda povodom spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mogao biti angažiran kao pomoć policiji u očuvanju javnog reda i mira, pišu "Večernje novosti".

Kako navodi beogradski dnevnik, ovaj potez crnogorskog vojnog vrha izazvao je nezadovoljstvo pripadnika VCG, koji u tome vide pokušaj da oružane snage stave u službu politike i okrenu ih protiv vlastitog naroda.

Zebnju crnogorskih časnika i vojnika dodatno pojačavaju glasine o mogućem angažiranju prijateljskih susjednih zemalja, dodaju "Novosti", koje pišu i da su Hrvatska i Slovenija ovaj poziv navodno odbile.

List dodaje i da, usprkos negiranju crnogorskih vlasti da bi u slučaju pogoršanja situacije mogle da se uključe specijalne snage iz Prištine, i dalje zbog toga među pripadnicima VCG lebdi zebnja.

"Novosti" navode i da je pripadnicima VCG zabranjeno da sudjeluju na litijama u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, koje je crnogorski režim proglasio političkim aktivnostima.

Vojnici su tako, navode "Novosti", stavljeni u klinč i između zakona o vojsci i svojih obitelji i prijatelja koji sudjeluju na skupovima.

Dnevnik.ba