Article_Top_970x250

Vojni zapovjednik priznao ubojstvo sedam žena i djece, a sumnja se da ih je više od 30

cipar

Vojni zapovjednik priznao ubojstvo sedam žena i djece, a sumnja se da ih je više od 30

tra 28, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Facebook/Reuters

Vojni zapovjednik Nikos Metaxas jučer je priznao ubojstvo pet žena i dviju djevojčica na Cipru. Policija ga je prvo sumnjičila za dva ubojstva, a 35-godišnji ih je vojnik tijekom ispitivanja priznao ukupno sedam. Vlasti sumnjaju da bi broj njegovih žrtava mogao narasti i do 30. Sve žrtve, osim jedne, bile su azijskog porijekla.

Prva dva tijela policija je pronašla 14. i 20. travnja u napuštenom oknu rudnika 20 kilometara od glavnog grada Nicosije. Radilo se o dvjema Filipinkama, 38-godišnjoj Marry Rose Tiburcio i 28-godišnjoj Arian Palanas Lozano, koje se vode kao nestale od svibnja i kolovoza 2018. godine.

Policija je do osumnjičenika došla prateći online poruke Marry Tiburcio i one su nedvojbeno vodile do časnika Metaxasa. Ubojstvo treće žrtve, također filipinskog porijekla, 31-godišnje Maricar Valdez Arquiola koja je nestala potkraj 2017. godine, osumnjičeni je prvo negirao, ali je naknadno ipak priznao nakon što je svjedok rekao da je osumnjičenik u mobitelu imao njezine fotografije i privremene dozvole za boravak. Nakon toga Metaxas je istražitelje uputio do vojnog strelišta, udaljenog oko 14 kilometara od rudarskog okna.

Nestale žene

Tamo je policija pronašla još jedno tijelo, zasad neidentificirano, žene nepalskog ili indijskog podrijetla, kako piše BBC. Nakon priznanja dodatnih ubojstava krenula je intenzivna potraga i za ostalim žrtvama. Vatrogasci, policija i istražitelji sada češljaju dva jezera na jugu Nicosije u selu Mitsero uz pomoć robotske opreme kojom upravljaju u toksičnoj vodi tih jezera. Tamo se nadaju da će pronaći tijela Rumunjke Livie Florentine Bunea i njene osmogodišnje kćeri Elene, a u potrazi su i za šestogodišnjom kćeri Marry Rose Tiburcio. Istražitelji će pokušati utvrditi ima li još žrtava, a na Cipar bi trebali stići i stručnjaci iz Velike Britanije.

Policija tvrdi da je Metaxas sa žrtvama stupio u kontakt preko online stranice za upoznavanje, a priopćili su i kako je osumnjičeni priznao da je jednu od žrtava zadavio nakon seksa s njom.

Lokalni mediji navode imena i ostalih nestalih žena, među kojima su i moguće žrtve Metaxasa. Osim Tiburcio, Lozano i Arqiole, spominju se 17-godišnja Mona Jabiri iz Somalije, koja je zadnji put viđena 25. siječnja u Larnaci, 72-godišnja Britanka Valerie Potts nestala u Paphos i 16-godišnja Yianitca Dineva iz Bugarske koja je nestala u lipnju prošle godine.

Migrantice

U međuvremenu, oko tisuću ljudi okupilo se kako bi odalo počast ubijenim ženama. Zemlja je u šoku jer se radi, koliko je poznato, o prvom slučaju masovnih ubojstava na otoku Cipru. Napadi su počeli prije tri godine, motiv još uvijek nije ustanovljen, a mediji pišu kako osumnjičeni nije izrazio nikakvo žaljenje. Glavna opozicijska stranka AKEL traži ostavku ministra pravosuđa i šefa policije zbog lošeg vođenja slučaja.

“One su ovamo došle da zarade za život i pomognu svojim obiteljima. A zemlja ih je progutala. Nikog nije bilo briga”, rekla je Irene Charalambides iz AKEL-a.

Organizatorica protesta Maria Mappouridou rekla je kako su ubojstva šokirala zemlju, ali i dovela pitanje migranata, a posebice migrantica, pod lupu javnosti.

“Nismo primijetili te žene koje su ovamo došle radi posla, kako bi mogle imati bolji život. Osjećala sam se dužnom učiniti nešto za njih. Mislim da svi mi želimo pravdu”, izjavila je Mappouridou.

Dnevnik.ba