StoryEditor
oglasio se i MORH

Vojni stručnjak objasnio što Rusi rade u Jadranskom moru: ‘Sve podsjeća na Hladni rat‘

Piše desk  /  22.08.2022., 07:41h

Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom

Sigurnosni stručnjak prof. dr. sc. Gordan Akrap u nedjelju je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirao kretanje ruskih brodova u Jadranu.

La Repubblica je objavila da su ruski ratni brodovi pokušali blokirati izlazak američkog nosača zrakoplova iz Jadranskog mora. Navodno su bili u visini Ancone, a Akrap je istaknuo da je brod "Grigorovič" bio i u visini Splita, gledano s hrvatske obale.

Međutim, rekao je da na tu akciju ne treba gledati baš toliko ozbiljno.

- Radi se o uobičajenim aktivnostima oružanih snaga Ruske Federacije bez obzira na to radi li se o zračnim ili pomorskim snagama koje pokušavaju doći u dodir s NATO-snagama kako bi testirale organizaciju, učinkovitost, mobilnost i sustav zapovijedanja, upravljanja i vođenja NATO-saveza i zemalja članica NATO-saveza u krizama, rekao je Akrap.

Dodao je da takve slučajeve vidimo često na području Baltika, odnosno Sjevernog mora, i Norveške, a sada to vidimo i u Jadranu. Istaknuo je da se to more jako dobro štiti - štite ga Hrvatska, dijelom Albanija te Italija.

- Na tom dijelu nalaze se i tri velike pomorske baze koje koriste talijanske oružane snage, ali i snage NATO-saveza, rekao je Akrap.

Istaknuo je i da su Rusi već uzeli jednu pomorsku zračnu bazu u Siriji i od nje napravili svoju bazu. Dodao je da je u posljednjoj ruskoj strategiji predsjednik Vladimir Putin napisao da je cijelo Sredozemlje, a ne samo istočno, teatar njihovih operacija.

Rekao je da je u Jadran osim četiri broda ušlo i nekoliko podmornica, ali su one praćene od početka do kraja te odmah vraćene nazad.

- Nije bilo nikakvih prijetnji ni po zemlje članice NATO-saveza, ni po oružane snage, rekao je Akrap.

- S druge strane Rusi pokušavaju i u Tripoliju, odnosno na području Libije uzeti jednu pomorsku zračnu bazu, pokušavaju dobiti dogovori bilo sa Sudanom, bilo s Egiptom da dobiju jednu u Crvenom moru, i s Vijetnamom, jer na takav način pokušavaju napraviti svoje vojno-pomorske baze izvan svog prostora, dodao je.

Mandić: Kad bi ispalili raketu, bili bi potopljeni

Ulazak ruskih brodova u Jadran komentirao je i za Dnevnik Nove TV i vojni analitičar Ivica Mandić. Te aktivnosti podsjećaju ga na doba Hladnog rata, a dolazak ruskih snaga na Jadransko more ga ne čudi.

- Ništa posebno neuobičajeno da ratni brodovi dođu i gledaju vježbe druge strane, ovo je na jedan način provokativno u smislu da se dođe tako blizu, ali nekakva prijetnja posebno udarnoj skupini nosača nije, rekao je Mandić.

- Mislim da je ovo skretanje pozornosti s nečega važnog što se događa baš na terenu u Ukrajini, napomenuo je.

Potez Rusa na Jadranu naziva glupom operacijom.

- Ti brodovi kad bi ispalili eventualno nekakvu raketu tog trenutka bi svi bili potopljeni vi se nalazite u jednom uskom moru koje se zove Jadransko i naprost se na udaru zemalja članica NATO-a čije obale oplakuje Jadransko more, vi ste u jednom sendviču, rekao je Mandić za Dnevnik Nove TV.

Uvjerava da hrvatske oružane snage imaju jasnu sliku i Jadrana i ruskih brodova, kao i mogućnost obrane u slučaju ugroze. Podsjeća da ni Truman na Jadranskom moru nije slučajno.

MORH: Nije bilo razloga za reagiranje

Slučaj su za Dnevnik Nove TV komentirali i iz MORH-a.

- Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem. S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja, poručili su.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:26