StoryEditor
emisija Hrvatskog radija

Vojni analitičar ususret samitu NATO-a: "Rusi su spremni za nuklearnu opciju"

Piše desk  /  11.07.2023., 10:09h

U glavnom gradu Litve Vilniusu održava se dvodnevni summit Sjevernoatlantskog saveza, u vrijeme globalnih napetosti u svijetu kakvih nije bilo od razdoblja Hladnoga rata. Kakva su očekivanja od summita NATO saveza za emisiju Hrvatskog radija, U mreži Prvog, komentirali su vanjskopolitički analitičar Goran Bandov, vojni analitičar Marinko Ogorec te komentator HRT-a Tihomir Vinković.

Tihomir Vinković, komentator HRT-a, kazao je da su mjere sigurnosti prilikom održavanja summita uvijek na visokoj razini. 

"Ništa se novo nije vidjelo, a priče da su razmješteni protuzrakoplovni i proturaketni sustavi kada se slijeće iz zrakoplova u Vilnius to se ne vidi", rekao je. 

Goran Bandov, vanjskopolitički analitičar, istaknuo je da je izbor Litve za ovaj summit jedna vrsta simbolike jer je to jedna od baltičkih država koje se osjećaju najugroženijim od potencijalne ruske prijetnje. Dodao je da su predsjednici baltičkih država i Poljske posljednjih desetljeća upozoravali da bi Rusija mogla ugroziti i njihov teritorij, prenosi HRT.

"Ovo je jedna vrsta dodatnog osnaženja, Rusiji i svima ostalim koji bi potencijalno mogli prijetiti NATO savezu, da će NATO savez braniti svaku članicu NATO saveza i na neki način taj strah koji postoji u baltičkim državama odagnati", rekao je Bandov. 

Širenje NATO-a na istok 

Marinko Ogorec, vojni analitičar, objasnio je da se NATO proširio na istočne zemlje te je upravo to navodni razlog zašto su Rusi započeli rat s Ukrajinom. 

"Širenje NATO-a prema istoku je sada vrlo jako i ima svoju dodatnu težinu", dodao je. 

Vinković je rekao da se sve odvija kao što je rečeno, a to se vidi u slučaju s Turskom. 

"Dobili smo odgovor da je postignut dogovor i da će predsjednik Erdogan uvjeriti parlament Turske da glasaju za ulazak Švedske u NATO", kazao je.

Ulazak Ukrajine u NATO

Bandov je komentirao ulazak Ukrajine u NATO i rekao da se trenutno brusi svaka riječi te da unutar NATO-a postoje različita razmišljanja. 

"U jednom trenutku kada se budu usuglasili i kada budemo stavili potpis svi trebaju stajati iza tog potpisa. Zbog toga i je svaka riječ izrazito bitna, ono što je sigurno Ukrajina neće biti direktno pozvana tako da se uključuje u taj proces. Prije same ruske agresije koja je počela prošle godine je bilo rečeno da Ukrajina neće ući u NATO narednih deset godina, sada je pitanje koja je brojka u igri. Ukrajina će imati perspektivu biti članicu NATO saveza kada budu prestali ratni sukobi na njezinom teritoriju", kazao je. 

Dodao je i da je NATO u očima Ukrajinaca jamac sigurnosti te da ako taj jamac sigurnosti izostane onda postoji mir koji je krhak i za koji se nikada ne zna kada će točno eskalirati. 

Ogorec je kazao da je Ukrajini pogodnije to što ne mora biti u Akcijskom planu za članstvo te da će proći jednu fazu koja je dugotrajna. 

"Nažalost oni prolaze kroz puno goru stvar, a to je ratna opcija i oslobađanje svog prostora od ruske agresije. Rezultati toga će dati ulaznicu u NATO i na neki način otvoriti put Ukrajine prema NATO-u", objasnio je. 

Ogorec je rekao da kada bi Ukrajina sada ušla u NATO da bi sukob još više eskalirao jer bi Ukrajina tražila pomoć NATO saveza. Dodao je da su Rusi spremni za nuklearnu opciju. Bandov je prokomentirao da smo daleko od takvog crnog scenarija. 

Turska je ipak odlučila proslijediti svom parlamentu zahtjev za ulazak Švedske u NATO savez. Ogorec je rekao da Turska u puno situacija pomaže Ukrajini. 

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:27