StoryEditor
Ante Letica

Vojni analitičar: "Ukrajina si ne smije dozvoliti iste greške kao i agresor"

Piše desk  /  27.03.2023., 12:19h

Vojni analitičar Ante Letica u razgovoru za HRT rekao je da Putin ne namjerava odustajati od svojih namjera i da prijeti eskalacija sukoba.

"Ovo je jedna prijetnja Europi i šire, a posebno zemljama u okruženju koje aktivno pomažu Ukrajini", rekao je Letica.

Govoreći o raketama rekao je da je navodno riječ o onima koje mogu stvoriti eksploziju od 50 kilotona na ograničenom području. "To je taktičko nuklearno oružje koje je namijenjeno za uništavanje žive sile objekata na području na kojem se vode borbe. Međutim, posljedice nisu samo za to područje, one su daleko šire. Ne samo u smislu radijacije i onečišćenja tla, nego zbog toga što bi upotreba takvog oružja sigurno izazvala još veću eskalaciju pa i sličan odgovor zemalja NATO-a, a to bi nas onda odvelo u Armagedon", objasnio je Letica.

Ističe da bi se zagadilo određeno područje, ljudi bi poginuli, ali bi i radijacija išla prema Europi. Ukrajinci su od SAD-a tražili dalekometne projektile koje još ne dobivaju, ali je na ruskom području eksplodirao dron koji je identičan onome što je eksplodirao u Zagrebu. Letica ističe da su Ukrajinci veoma vješti i inovativni u korištenju starog oružja. Što se tiče tog drona, on je, kaže dosta zastario.

"Što se tiče preciznosti vrlo je neprecizan i tu je moguće da se dogode neke greške. Naime, Ukrajina uz svu podršku, ne smije sebi dozvoliti da radi iste greške kao što ih radi i agresor. Dakle, ako gađa ruski teritorij, ona mora voditi računa da gađa infrastrukturu, vojne potencijale i sve ono što bi rušenje tih potencijala moglo oslabiti potencijal agresora", objasnio je.

Ruski špijuni

Argentinskom paru u Sloveniji je u stanu je pronađena velika količina gotovine te su pronađene brojne lažne isprave. Na pitanje je li riječ o elitnim ruskim tajnim obavještajcima, takozvanim SVR, Letica odgovara da je to vanjska ruska obavještajna služba. "Radi se o vrlo dobro obučenim ljudima koji poznaju jezike i imaju određenu pozadinu, koji putuju po svijetu. Nakon završene obuke oni idu u inozemstvo, dobivaju identitete", objasnio je Letica.

Kaže da su Rusi to radili i prije rata u Ukrajini. Istaknuo je kako se zna da je u Rusiju protjerano oko 400 diplomata, a koji su zapravo bili ruski obavještajci u Europi. Napominje da su Rusi ostavili dosta brojnu i jaku mrežu te da o tome treba voditi računa. 

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 23:16