StoryEditor
analiza

Vojni analitičar: Harkiv je dokaz da Rusija ne može voditi dvije akcije istovremeno

Piše desk  /  17.05.2022., 21:19h

Što donosi ulazak Švedske i Finske u NATO i kakve će biti posljedice komentirao je u Dnevniku HRT-a Robert Barić, vojni analitičar te je rekao kako Švedska i Finska imaju kompletno razvijenu vojnu infrastrukturu i u njihovom obrambenom planiranju uvijek je bio protivnik na istoku, a to je Rusija.

Prema tome NATO ima infrastrukturu koju može iskoristiti.

Na pitanje hoće li Turska odstupiti od svojih stavova s obzirom na to da oni koče ulazak Švedske i Finske glede ulaska u NATO, zato što smatraju da one podržavaju terorističke organizacije, Barić je rekao kako je taj stav pitanje priprema za izbore 2023., koji čekaju Tursku.

"U NATO-u je jasno mišljenje da Turska za razliku od drugih zemalja, koje primarno gledaju članstvo u Savezu kao način kolektivne obrane, Turska to koristi za svoje posebne interese", rekao je Barić.

Službeno je pao Mariupolj, borci su odvedeni u bolnice pod ruskom kontrolom, na pitanje koja je garancija da dođe do zamjene zarobljenika, Barić je rekao kako to ovisi o Rusiji.

"Svi su očekivali da će Mariupolj kad tad pasti. A oni su blokirali 20.000 ruskih vojnika, postali su simbol otpora, omogućili su Ukrajini da organizira obranu. To je puno veće značenje od ovog udarca sad", rekao je.

O ruskoj akciji i Putinovim planovima

"Što se tiče Harkiva, to je dokaz da Rusija više ne može voditi dvije ili tri operacije istovremeno i ona stalno sažima svoje ciljeve", govori.

"Prvo je bilo rušenje cijele Ukrajine, onda pokušaj Donbaške izbočine, sad moraju povući snage kod Harkiva, ne mogu držati komunikacijske linije. Ako Ukrajinci udare kod Izjuma, onda će biti slomljena cijela ofenziva na Donbasu. Sad očajnički pokušavaju zauzet Sjevernodonjeck. Ali to je sjena onoga što su planirali", rekao je.

Na pitanje kako vidi nastavak rata i ima li šanse za mirovne pregovore, Barić je rekao kako nema šanse za to.

"Putinov plan je sad da proglasi aneksiju Donbasa i južnog dijela Ukrajine. I onda će reći da je to ruski teritorij i da će to braniti nuklearnim oružjem. To je, naravno, blef. S druge strane, zašto bi sad Ukrajinci pristali kad se sad javlja mogućnost da čak i pobijede", rekao je.

Dnevnik.ba

26. svibanj 2024 06:02