StoryEditor
Robert Barić

Vojni analitičar: Bez obzira na sve loše izvođenje, Rusija ima dovoljno snaga da zauzme Ukrajinu

Piše desk  /  06.03.2022., 20:30h
"Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine - jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha", rekao je Barić.

Vojni analitičar i politolog Robert Barić gostovao je u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u. Barić smatra da se na 11. dan rata u Ukrajini vidi da je ruska operacija zapela.

"Originalno je izgledalo da će se raditi o većem broju manjih upada i pritisaka, s dizanjem tenzija, ali ne tako da se izazove veća reakcija Zapada. Ovakva reakcija Zapada bila je potpuno neočekivana, a pregovaračka pozicija Rusije sada je lošija. Svi su ujedinjeni u politici prema Rusiji i Kini", kazao je Barić.

Barić: Putin je htio neutralnu Ukrajinu, Zelenskij nije

"Generalna je Putinova promjena strategije prema Rusiji. Putin želi neutralnu Ukrajinu kao dio barijere prema Zapadu i NATO-u, no ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij to nije htio jer je to politički otrov", objasnio je.

Smatra da je Putinu bilo hitno da pridobije Zelenskog, no on je odbio i u rujnu je Putin odlučio da će se pokrenuti niz manjih udara, a onda se u roku od 24 sata sve promijenilo, što je iznenadilo i ruski vojni vrh.

U Rusiji postoji specifična tradicija civilno-vojnih odnosa od kraja 18. i početka 19. stoljeća, gdje vojska priznaje onoga tko je u Kremlju kao zakonitog vladara, a podsjetio je na neke povijesne događaje koji potkrepljuju tu tvrdnju.

Smatra da je Putinov najuži krug donio krivu procjenu

"Legenda se širi da Putin odlučuje sam, ali to nije tako. U Rusiji je patrimonijalni stil vladavine - jaki vođa je jak, ali samo ako može balansirati različite interesne skupine, i Putin je tu imao niz uspjeha", rekao je Barić.

No u Putinovom najužem krugu, ističe Barić, došlo je do krive strateške procjene da je Zelenskij slab i nepopularan te da je pravi trenutak za udar na Ukrajinu, prvo udarom na Kijev zarobiti politički vrh, a kopnene operacije prema Harkivu i vezivanje ukrajinskih snaga u Donbasu bit će samo policijska operacija. No to se nije dogodilo.

Barić je potom na zemljopisnoj karti objasnio trenutačnu situaciju u Ukrajini.

"Ukrajinci znaju ovaj ekstremno nepovoljni teren"

"Ukrajinci su se pokazali majstori u onome što se zove manevarsko ratovanje. Znaju ovaj ekstremno nepovoljni teren za manevarsko ratovanje - brežuljkasto područje, šuma, rijeke, jezera i kanalizirani ste na prometnice, a na njima vas se može lako srediti, to je i Wehrmacht otkrio 1941.", kazao je Barić.

Smatra da ruska vojska može doći do Kijeva, no pitanje je koliko će to brzo ići i mogu li održavati to okruženje i dopremiti dovoljno snaga za takvo nešto. Prema procjenama Pentagona, angažirali su za ovu operaciju 93 posto snaga, a rezultati su nezadovoljavajući i kod Harkiva.

"Koristi se taktika iz Sirije, opkoljavanje gradova i bombardiranje bez obzira", rekao je i naglasio kako su Mariupolj i Herson ključne točke u smislu komunikacija i opskrbe. Rusi napreduju prema Odesi. Pokušat će je okružiti i bombardirati ne bi li slomili volju za otporom, dodao je Barić. Boji se da će Mariupolj pasti jer je bombardiran, a Rusi imaju vremenski tjesnac do polovine ožujka, kada počinje topljenje leda.

"Pitanje je hoće li Rusi zauzeti i Kijev i Harkiv"

Objasnio je da je, kada Putin govori o denacifikaciji, to zapravo dio ruske propagande koju Rusi jako koriste na istoku, koristeći se imenom ukrajinskog nacionalista Stepana Bandere. Na pitanje zašto Rusi napadajući Ukrajinu nisu prvo išli na onesposobljavanje telekomunikacija, odgovorio je da je to posljedica početnih planova koji su pali u vodu.

"Ako se nastavi ovakvim tempom vojno djelovanje, Rusi ne mogu do jače ‘rasputice‘ napraviti kontrolu na području istočno od rijeke Dnjepar, a pitanje je hoće li zauzeti i Kijev i Harkiv. Prisiljeni su dovlačiti snage iz okruga Habarovski i drugih dijelova. Rade u hodu, bez preciznog plana", ocijenio je Barić.

Ruska vojska nastoji se što više profesionalizirati - ima oko 900.000 pripadnika, svake godine unovači se oko 260.000 osoba koje dolaze služiti vojni rok godinu dana, 410.000 je ugovornih vojnika, ostalo su profesionalni, što puno košta. Problem je i maltretiranje mladih novaka, što postoji od carske Rusije, a pokušava se ukloniti. Godine 2015. prestali su se objavljivati takvi podaci.

Misli da Putin blefira kada prijeti nuklearnim oružjem

Rusija ne može napraviti operativnu pričuvu, ona iznosi svega 4000-5000 ljudi. Barić je govorio i o oružju koje Rusija koristi u ovom ratu. Rusija nije imala sredstava da kupi veliki broj tenkova, termobaričko oružje nije ništa novo, ali je gadno. Problem je jer je unutra ili eksploziv ili tekuće gorivo pod tlakom i kada se aktivira, stvara vakuum i stvara se vatrena eksplozija i pritisak koji se širi. Trebalo bi ga zabraniti, ali i Rusija, i Ukrajina, i SAD koriste ga i danas.

Pitanje je, kazao je Barić, i mogu li Rusi izvoditi kompleksne zračne operacije s 20, 30 ili 50 lovaca, koji čini se da imaju i manje od 100 sati naleta. Nema uvježbavanja kompleksnih operacija i rusko zrakoplovstvo za to nije spremno.

Ocijenio je ukrajinsku obranu - stvaraju manje skupine, rade iznenadne napade, pregrupiraju se, bespilotne letjelice očito dobro djeluju, u većim operacijama oko Kijeva, Harkiva, pa čak i Hersona pokazuju se jako dobri.

"Sada se pomoć širi, iz Estonije dolaze haubice, a i priča o isporuci borbenih lovaca dobiva novo značenje", smatra Barić.

Misli da je prijetnja nuklearnim ratom blef.

"Putin će teško dobiti svoje zahtjeve"

"Predsjednik odlučuje i u Americi i u Rusiji, a osobito ako je protivnička strana krenula. Sada se vidi da je načelnik Glavnog stožera američkih oružanih snaga doslovno pripremio korake da spriječi Donalda Trumpa da nešto napravi, a Putina može spriječiti jedino ruski ministar obrane Sergej Šojgu."

Ne može se procijeniti što će biti ponuđeno Putinu kao izlaz, no izvjesno je da će doći do novog vala sankcija. Razmatra se suspenzija Rusije iz članstva u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji, a mora joj se ostaviti neki izlaz.

"Bez obzira na sve loše izvođenje, Rusija ima dovoljno snaga da zauzme Ukrajinu. Ukrajini Zapad mora pružiti ekonomsku i vojnu pomoć. Putin će inzistirati na svojim zahtjevima, ali teško je da će ih dobiti. Najviše ga pogađa što Kina nije zauzela stranu Rusije", kazao je Barić.

U regiji, rekao je, Putin želi napraviti što je moguće veći nered, što radi od 2014. destabilizacija BiH, a možda i Crne Gore. EU mora promijeniti svoju strategiju, a Vučić se sasvim preračunao time što je prvo podržao, a zatim lako osudio Putina, a i demonstracije su prenijeli svi svjetski mediji. Barić je poručio da Zapad mora promijeniti politiku prema regiji jer nema više izbora.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 04:00