Article_Top_970x250

Vojne odore američkih svemirskih snaga izazvale podsmijeh na društvenim mrežama

internet

Vojne odore američkih svemirskih snaga izazvale podsmijeh na društvenim mrežama

sij 20, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Novi rod američke vojske, svemirske snage (Space Command) predstavio je svoje maskirne vojne odore koje su izazvale podsmijeh i porugu na društvenim mrežama.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je krajem prošle godine najavio njihovo osnivanje na svojem je Twitteru objavio fotografiju uniforme svemirskih snaga, piše BBC, prenosi Hina.

Riječ je o maskirnim vojnim odorama koje imaju uobičajeni zeleni maskirni uzorak šume, s oznakama izvezenima na ramenu i grudima.

Uniforme su vrlo brzo među korisnicima društvenih mreža izazvale salve smijeha i porugu.

Najčešća su bila pitanja: "Je li ovo kamuflaža za svemir?", "Jesu li oni ikad ranije vidjeli kako izgleda svemir?” ili “Koliko stabala očekujete da ćete pronaći u svemiru?".

No ubrzo je stigao odgovor dužnosnika svemirskih snaga

Na Twitteru su objavili da koriste već postojeće vojne odore kako bi uštedjeli novce neophodne za dizajniranje i šivanje novih.

"Pripadnici svemirskih snaga izgledat će jednako kao njihovi kolege s kojima će surađivati na zemlji", piše u objavi.

Unatoč pojašnjenju, ismijavanje se nastavilo.

Space Command bar zasad svoje pripadnike neće slati u svemir. One će biti zadužene za nadziranje i čuvanje više stotina satelita za komunikaciju i nadzor.

Svemirske snage osnovane su u prosincu prošle godine. Američki predsjednik je pojasnio da će ove jedinice pomoći američkoj vojsci u "sprečavanju agresije na najnovijem bojnom polju".

Trumpova administracija je za financiranje svemirskih snaga u prvoj godini izdvojila 40 milijuna dolara, a činit će ih oko 16.000 pripadnika zračnih snaga i civilnog osoblja. 

Dnevnik.ba