StoryEditor
izbori u srbiji

Vojin Mijatović poručio Dodiku: "Otići ćeš kao svaka fukara"

Piše desk  /  19.12.2023., 09:32h

Nakon što ga je Milorad Dodik jučer izvrijeđao zbog izjave da građani BiH, posebno oni iz RS, ne bi trebali glasati na izborima u Srbiji, Vojin Mijatović mu je odgovorio, slobodno možemo reći, istom mjerom.

Mijatović je na početku svoje reakcije ustvrdio da je "krenulo Mileta" uz opasku da u zadnje vrijeme ima komentar na sve što izjavi ili uradi.

"Prvo je nervozno reagirao kada smo, usprkos zabrani, u sjedištu SDP-a u Banjoj Luci obilježili Dan državnosti BiH i 80 godina od zasjedanja ZAVNOBIH-a. Sada ga je zaboljelo što sam rekao da Srbi i ostali građani iz bh. entiteta Republika Srpska ne trebaju ići da glasaju na izborima u Srbiji, jer mi iz BiH ne trebamo na taj način krojiti sudbinu građana koji žive i rade u susjednoj Republici Srbiji. I, naravno, presjekla ga je posred stomaka moja ocjena da ćemo mi sa ove strane Drine u Beogradu biti uvijek doživljavani kao Bosanci", rekao je Mijatović.

Istaknuo je da ga Dodik zbog toga vrijeđa i naziva pogrdnim imenima.

"Ali, ja i danas govorim ono što sam mislio i govorio prije 25 godina, ono što je u to vrijeme naglas i ponosno govorio i sadašnji ‘velikosrbin‘ Milorad Dodik. Kratko podsjećanje - Mile je na početku svoje postratne probosanske epizode govorio da je Radovan Karadžić ratni zločinac i da on i general Ratko Mladić trebaju otići u Hag i osloboditi srpski narod od stigme svojih zločina i genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici", dodao je Mijatović.

Dodao je da se Dodik i tijekom rata sastajao sa Sejfudinom Tokićem iz tadašnje Unije bosanskohercegovačkih socijaldemokrata u Italiji i dogovarao obnovu porušene i razjedinjene države BiH na temeljima njene socijaldemokratske tradicije i ZAVNOBiH-a.

"Kasnije su se njih dvojica javno pomlatili i razišli. Također, Mile je taj koji je govorio da je Slobodan Milošević zlo za srpski narod, pisao mu pisma da odstupi, ubije se i spasi narod, snažno je podržao Zorana Đinđića i demokratsku opoziciju u Srbiji, zatim se privukao uz skute Đinđićevom nasljedniku Borisu Tadiću i rigao vatru i vrijeđao Tomislava Nikolića, Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića i njihovu tadašnju opozicionu Srpsku radikalnu stranku", naglašava Mijatovića.

Sinoć, zaključuje, kao i posljednjih desetak godina, "vidi Mileta u stožeru SNS-a, tik do istog onog Vučića kome je nekada palio političke klempe".

"Zato, čast je za svakog normalnog čovjeka u ovoj zemlji kada se nađe na udaru takvog političkog makijaveliste, ‘biznismena‘ koji je svoje poslovno carstvo još od rata gradio na švercu i muci malog, običnog čovjeka, besprizornog lažova, političkog goluba prevrtača i šampiona u tom ‘sportu‘ među Srbima s obje strane Drine, kakav je Milorad Dodik. Mile vrlo brzo ti ideš, a meni i mojoj generaciji ostaje da gradimo bolje društvo. Mogao si otići kao Tito, ali ćeš otići kao i svaka fukara, jbg tvoj izbor", zaključio je Mijatović.

Podsjećamo, Dodik je jučer Mijatovića, zbog stava da Srbi iz RS-a ne bi trebali glasati na izborima u Srbiji jer su, kako kaže, Bosanci i Hercegovci, nazvao "poturicom".

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:09