StoryEditor

Vodostaji u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici opadaju, raste Sava kod Jasenovca

Piše D  /  16.05.2019., 07:05h

Znatno je bolja situacija s Koranom u Karlovcu gdje vodostaj još od sinoć opada. Trenutačno je 756 centimetara, no i ondje su i dalje na snazi izvanredne mjere obrane. U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj opada. Iznosi 454 centimetra. A to znači da je na tom području još na snazi izvanredno stanje.

- Noć je bila teška, ali stanje je pod kontrolom. Učvrstili smo barijere i pumpama reducirali procjeđivanja koja su poprilično velika. Nije bilo nikakvih izvanrednih situacija tijekom noći, kazao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Zahvalio je svima koji su ugroženi na razumijevanju i strpljenju te poručio kako bi današnji dan trebao biti "dan smirivanja situacije". 

Izvanredne mjere obrane od poplava proglašene su i u Lici, u Brinju. U općini Plitvička Jezera, u zaseoku Korana, do desetak se kuća može doći samo kroz šumu.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je uoči sastanka užeg kabineta Vlade da je situacija u Karlovcu zadovoljavajuća te da se na terenu čini sve da šteta od poplave bude najmanja moguća. Dodao je i kako su štete i na području Hrvatske Kostajnice minimalne. Na pitanje o bojazni koja se pojavila da boks-barijere neće izdržati, Ćorić je poručio kako treba dopustiti da se o tome brinu stručnjaci. Upozorio je da bi vodni val iz Hrvatske Kostajnice mogao ići prema Jasenovcu pa su u idućem razdoblju poplave moguće i tamo.

Predsjednik Hrvatske Vlade Andrej Plenković obišao je Jasenovac i Ušticu u Sisačko-moslavačkoj županiji koji se pripremaju za vodeni val Save i informirao se o poduzetim mjerama obrane od poplave. Sudjelovao je na sastanku Stožera za obranu od poplava na tome području, na kojem su, među ostalim, bili i župan Ivo Žinić i načelnica općine Jasenovac Marija Mačković.

Zahvaljujući predanom angažmanu svih nadležnih državnih, županijskih i gradskih službi situacija je, istaknuto je, pod kontrolom uoči nadolazećih povišenih razina vodostaja. Premijer je istaknuo i važnost Hrvatskih voda, vatrogasaca i drugih službi koji pripremaju Jasnovac, Ušticu i dio Mlake za moguće više vodostaje Save, jer je nedaleko ušće Une u Savu i povećane su razine vode koje dolaze iz BiH. 

Dostavlja se pomoć kome je potrebna, zahvaljujem se Crvenom križu i svima koji su spremni pomoći, rekao je, uz ostalo, Plenković te istaknuo da Vlada radi na dugoročnom i kvalitetnom rješenje problema u obrani od poplava.

Nakon višednevnog rasta i kratkotrajne stagnacije, vodostaj rijeke Une kod Hrvatske Kostajnice počeo je padati. No, i dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava i sve su službe u punoj pripravnosti. Sustav obrane - boks-barijere i zečji nasipi - izdržao je nalet vode. Vodostaj Une trenutačno je 463 centimetra.

I dalje se radi na zaštiti kuća, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Milko Prpić. Dodao je kako je zasad poznato da je voda ušla u najnižu kuću u kostajničkoj ulici Ante Starčevića te u podrume još dviju kuća, a voda se iz njih izbacuje pumpom. Na najkritičnijim su mjestima postavljene boks-barijere i zečji nasipi koji se po potrebi učvršćuju. Mnoge su ceste na području Pounja i Banovine zatvorene za promet, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 03:20