StoryEditor

Vodostaj Trebižata u opadanju, ali nabujala Neretva oko Mostara i Čapljine zabrinjava

Piše D  /  11.02.2021., 07:02h

Tijekom utorka četvrtka ujutro objavljena je informacija o visokom vodostaju rijeke Trebižat, zbog kojih su proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, dok je Hidroeletrana Peć Mlini u Grudama zatvorena.

Vodostaj na mjernom mjestu Humac iznosio je 335 cm, dok je nakon posljednjeg mjerenja u četvrtak u 18 sati opao za 11 cm i sada iznosi 324 cm.

Ako se nastavi opadanje vodostaja na Trebižatu, što je izgledno prema očekivanoj vremenskoj prognozi, onda će na snagu stupiti redovite mjere obrane od poplava.

S druge strane, postoji određena zabrinutost za vodostaj rijeke Neretve, posebno po naseljima u Mostaru i Čapljini.

Uslijed kišnih padalina razina rijeke Neretve i Radobolje se znatno povećao uslijed čega je plato ispod Starog mosta u Mostaru kompletan poplavljen, javlja Klix.ba.

A u južnom mostarskom naselju Baćevići Neretva prelazi preko mosta, zbog čega je promet obustavljen.

Povećana razina rijeke kod brojnih stanovnika u dolini Neretve je izazvala je strah od poplava i mogućih neželjenih  posljedica, a da je stanje zabrinjavajuće može se vidjeti na nekim od kritičnih točaka.

Trenutna razina vodostaja Neretve u Mostaru iznosi 1.004 cm, u naselju Baćevići 585 cm, u Žitomislićima 485 cm, u Čapljini 152 cm, u Gabeli 328 cm te u Dračevu (nizvodni) 328. Vodotok u Jasenici iznosi 143 cm visine, a na rijeci Buni 319 cm.

Kako javlja Čapljinski portal, zbog mjera predostrožnosti, dužinom čapljinske rive postavljen je veći broj vreća s pijeskom kao obrana od mogućeg izlijevanja Neretve iz korita.

Vatrogasci Čapljina su tijekom jutra ispumpavali vodu širom grada, a u poslijepodnevnim satima krenulo se sa punjenjem vreća.

Ipak vremenska prognoza ide na ruku stanovnicima ovih područja pa ne bi trebalo doći do nekog značajnog izlijevanja Neretve iz Korita.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 08:02