Article_Top_970x250

Vodio je je grupu ubojica, otmičara, utjerivača, dilera... Sve iz prostorija nekada slavnog kluba!

pao velja nevolja

Vodio je je grupu ubojica, otmičara, utjerivača, dilera... Sve iz prostorija nekada slavnog kluba!

velj 05, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pedja Milosavljevic

Mediji u Srbiji smatraju da je ovo najveći uspjeh Aleksandra Vučića u borbi s organiziranim kriminalom, koji već dugo obećava

U spektakularnoj, gotovo hollywoodskoj akciji srbijanske policije, izvedenoj u suradnji s obavještajnom službom BIA, uhićeno je 17 pripadnika mafijaškog klana koji su vodili Veljko Belivuk, poznat pod nadimkom Velja Nevolja, i Marko Miljković zvani Mare.

Većina je kriminalaca uhićena dok se spremala uništiti dokaze i automobile kojima su se koristili u obračunima, pa neki mediji spekuliraju da je dio njih bio upozoren na akciju koja se priprema, ali je ona ipak izvedena munjevito i efikasno, pa osumnjičenici nisu uspjeli pobjeći ili skriti kompromitirajuće dokaze, piše Jutarnji.hr.

image

Srbijanska policija ispred stadiona Partizana (Foto: Pedja Milosavljevic)

Kako je rekao načelnik beogradske policijske uprave Veselin Milić, riječ je o skupini koja je bila opasna i "nasljednica" zlokobnog zemunskog klana, a sumnjiči se za ubojstva, iznude, otmice te raspačavanje droge. "Klan" se krio iza navijačke skupine beogradskog nogometnog kluba Partizan - Principi - koja je kontrolirala južnu tribinu na kojoj se okuplja najtvrđa jezgra Grobara, kako se zajednički nazivaju navijači FK Partizan, što im je služilo kao krinka i pokriće za kriminalno djelovanje. Srbijanski mediji navode da je Belivuk držao u šaci upravu Partizana te da ga se ona bojala. Policija je izvršila pretres i u prostorijama FK Partizan na Stadionu JNA, gdje je uhićena, kako javljaju tamošnji mediji, najmanje jedna osoba. Beogradske Večernje novosti objavile su i fotografije sa Stadiona JNA za koje tvrde da prikazuju "bunkere koje je napravio Velja Nevolja". Osim toga, policija je upala i u prostorije drugog beogradskog nogometnog kluba, Crvene zvezde, na stadionu "Rajko Mitić".

Pet nestalih osoba

Veljko Belivuk uhićen je zbog ubojstva jednog navijača Crvene zvezde Zdravka Radivojevića te nestanka Gorana Veličkovića zvanog Goksi te Lazara Vukičevića i Milana Ljepoje, za kojeg tvrde da je pripadnik zloglasne " draguljarske" bande Pink Panter, a nagađa se da je još najmanje pet nestalih osoba povezano s Veljinim klanom. Kako piše beogradski Blic, u Belivukovu stanu pronađeno je dosta kompromitirajućih dokaza, između ostalog 60 tisuća eura "keša", a pretresene su i tri tzv. štek-vikendice na području između Loznice i Gornjeg Milanovca koje su klanu služile kao skrovišta. Pripadnik bande je i Milovan Tadić, bivši šef osiguranja noćnog kluba Tilt.image

Srbijanska policija ispred stadiona Crvene zvezde (Foto: Pedja Milosavljevic)

image

Srbijanska policija ispred stadiona Crvene zvezde (Foto: Pedja Milosavljevic)

Njemu se sudi da je nasmrt pretukao Slobodana Vukića. Inače, beogradski mediji povezuju Velju Nevolju s opasnim crnogorskim kriminalnim kavačkim klanom. Nekoliko dana prije akcije srbijanske policije beogradski list Blic pisao je kako se drugi čovjek kavačkog klana Radoje Zvicer nedavno vratio iz Ukrajine u Crnu Goru, a samo koji dan poslije susreo se s Veljom Nevoljom. Belivuk je u Crnu Goru stigao s najbližim suradnikom Markom Miljkovićem Maretom, a kretali su se crnogorskim primorjem u blindiranim automobilima Radoja Zvicera, u pratnji njihova osiguranja, piše Blic. 

Mnogo mrtvih

Crnogorska policija čak ih je i privela, ali ih je ubrzo nakon razgovora pustila zaključivši da nema osnove za zadržavanje. Inače, već godinama traje iscrpljujući rat između dva crnogorska klana - kavačkog i škaljarskog, s mnogo mrtvih, pogotovo na beogradskom asfaltu.

Kako piše neovisni srbijanski portal nova.rs, početkom kolovoza u centru Beograda zadnji put je viđen Goran Veličković Goksi i otad mu se gubi svaki trag. On je vođa navijačke skupine Partizana (frakcije Partizanovci) i s Veljom Nevoljom je vodio rat oko kontrole nad "Partizanovim jugom", nad kojim sada kontrolu ima Belivuk sa svojim Janjičarima, koji su se u međuvremenu preimenovali u Principe. Goksi je bio u pritvoru, ali je izašao samo koji mjeseci prije nestanka. Prema lokalnim medijima, priveden je i Boris Karapandžić, pripadnik Janjičara, a sada Principa, koji je s Veljinom ekipom prije dvije godine demolirao noćni klub Komitet u Beton hali u Beogradu te pretukao osoblje i goste kluba.

"Duh grobarstva"

U listopadu 2020. godine prošle godine netragom je nestao i navijač Crvene zvezde Lazar Vukićević. Javnost je za njega prvi put čula 2017. godine kad je ranio Nikolu Vavića, brata vođe Partizanove navijačke skupine Alkatraz Aleksandra Vavića, ali i Miloša Nikolića u jednom noćnom klubu na Terazijama. Vukićević je osuđen, a u listopadu 2019. godine, piše nova.rs, dignut je u zrak Porsche njegova oca. I nestanak Milana Ljepoje u prosincu 2020. dovodi se u vezu s Veljom Nevoljom. Ljepoja je nestao nakon što je došao u Beograda kupiti auto. Ljepoja je inače vlasnik disco kluba Klinika u Nišu. Zanimljivo da se i ubojstvo Aleksandra Šarca, pripadnika Pink pantera, dovodilo u vezu s navijačima Partizana. Naime, nekoliko tjedana prije njegova ubojstva na Instagramu je osvanuo video s fotografijama Šarca uz zlokobni tekst.image

Srbijanska policija ispred stadiona Partizana (Foto: Pedja Milosavljevic)

- Imate zaštićene i nezaštićene svjedoke suradnike. Danas vam predstavljamo jednog običnog cinkaroša, tj. nezaštićenog - Aleksandra Šarca… Tužan je cinkaroški život ovog nesretnika, kao i njegovih suradnika - Luke Radulovića, Miloša Krasića, Miloša Kneževića. Pozabavit ćemo se više ovim pjevačem u narednom periodu” - napisano je u rujnu 2020. godine na Instagram profilu Duh.grobarstva. Na Šarca je pucano u listopadu 2020. godine u garaži TC Ušće, a nakon desetak dana umro je od posljedica ranjavanja. Mediji u Srbiji smatraju da je ovo najveći uspjeh Aleksandra Vučića u borbi s organiziranim kriminalom, koji već dugo obećava, te da će učvrstiti njegovu popularnost. 

Dnevnik.ba