Article_Top_970x250

Vođe sirijskih Kurda okreću se Rusiji i Asadu

Nakon američkog povlačenja

Vođe sirijskih Kurda okreću se Rusiji i Asadu

pro 27, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Uznemireni američkom odlukom o napuštanju Sirije, kurdski vođe koji upravljaju većim dijelom sjevera zemlje, pozivaju Rusiju i njezin saveznički režim u Damasku da pošalju snage koje će štititi granicu od potencijalnih turskih napada.

Njihov poziv na povratak sirijskih državnih snaga na granicu, koju kurdski vojnici drže godinama, ukazuje na razmjere krize koju osjećaju uslijed nagle odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih postrojbi iz Sirije, prenosi Hina.

Dok se malo toga promijenilo na licu mjesta - američke su postrojbe još uvijek prisutne u Siriji i Trump je najavio da će povlačenje biti postupno - kurdski dužnosnici pokušavaju pronaći strategiju koja bi zaštitila njihovu regiju od Turske prije nego što američke postrojbe napuste zemlju.

Pregovori s Damaskom i Moskvom čine se glavnim prioritetom kurdskog vodstva. Njihov su najveći strah ponovni turski napadi poput onih koji su ranije ove godine otjerali kurdsko stanovništvo i borce kurdskog YPG-a s područja Afrina u sjevernoj Siriji.

Također pokušavaju uvjeriti zapadne zemlje da popune prazninu koja će nastati kada Washingon povuče 2,000 vojnika čija je prisutnost u sjevernoj i istočnoj Siriji do sada odvraćala turske napade.

Sporni teritorij zauzima četvrtinu Sirije, a većim se dijelom prostire istočno od Eufrata te ga kontroliraju Sirijske demokratske snage (SDF), skupina kojom dominira kurdski YPG. Teritorij graniči s Irakom na istoku te obuhvaća tri velika grada - Quamishli, Hasaku i Al-Raku.

SDF je najveći američki saveznik u Siriji u borbi protiv Islamske države, no Turska smatra da je borce YPG-a prijetnjom i terorističkom skupinom te ih želi uništiti.

Dnevnik.ba