StoryEditor

Voda nosila sve pred sobom: Ogromne šteta u hrvatskim naseljima u Tuzli

Piše D  /  08.06.2021., 08:06h

Uništeno je na desetine kuća, pomoćnih objekata i proizvodnih postrojenja.

Šteta koja je nastala teško će biti nadoknađena budući da se godinama stvaralo mukotrpnim radom, javlja dopisnik Hrvatskog Medijskog Servisa.

Obitelj Dragana Piljića iz Brešaka ostala je bez proizvodnih pogona za preradu drveta.

„Šteta je zasigurno preko 500.000 KM. Cijeli svoj život uložio sam u stvaranje i opremanje proizvodnje za preradu drveta. Bujica i mulj uništili su i obiteljski dom u kojem živimo kao i pomoćne objekte u kojem je bio manji ugostiteljski objekt. Sve je nestalo u pola sata i bili smo nemoćni pred naletom vode i mulja“ istaknuo je Dragan Piljić.

I u susjednom selu Dokanj i Tetima voda je nosila sve pred sobom, a na nekoliko mjesta putna komunikacija je prekinuta. Viktor Banović ističe da je bilo nemoguće bilo što poduzeti i da je teško objasniti kad gledaš kako voda uništi sve što se godinama stvaralo od radničke plaće.

„Šteta je velika i puno kuća je poplavljeno. Psihički je teško to sve podnijeti jer smo svi većinom starije životne dobi i valja sve to sanirati i nanovo podići“ govori Banović.

Iz Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla ističu da je služba Civilne zaštite na terenu i u prvom trenutku saniraju se najugroženija područja kako bi se spriječilo da eventualno nova kiša koja se najavljuje ne napravi još veće štete.

„Doista je vrlo teško stanje i potrebno je uključiti sve kapacitete da se pomogne stanovništvu u saniranju nastale štete. Na sjednici Gradskog vijeća predložit ćemo da se iznađe mogućnost i da se nastala šteta, a posebno na stambenim objektima sanira i osigura financijska potpora najugroženijima“ istaknuo je vijećnik Nikica Vidović.

Lokalno stanovništvo poziva sve organe vlasti, institucije i pojedince da pomognu u saniranju šteta, putnih komunikacija i uklanjanju nanosa mulja jer sami teško mogu popraviti uništeno, prenosi HMS.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:53