StoryEditor
analiza

Voda iz Gradskog vodovoda Mostar ispunjava parametre kvaliteta vode za piće

Piše fena  /  03.10.2023., 12:03h

Omladinski klub „Novi val“ predstavio je rezultate sveobuhvatnog istraživanja kvalitete vode na teritoriji Grada Mostara, koji pokazuju da voda iz mostarskog gradskog vodovoda ispunjava parametre kvaliteta vode za piće.

Interpretaciju i analizu rezultata koje je obavila profesorica Lejla Riđanović, istaknuta stručnjakinja za ekologiju i zaštitu okoliša, pokazale su zadovoljavajući kvalitet vode na mikrobiološkoj i fizičko-kemijskoj razini, kao i temeljno istraživanje prisustva teških metala, priopćeno je iz „Novog vala“.

Analize vode sprovedene su na osam različitih lokacija na području Mostara, a radio ih je Zavod za javno zdravstvo ŽS.

Rezultati potvrđuju da voda iz gradskog vodovoda Mostar, na šest lokacija, ispunjava parametre kvaliteta vode za piće, dok voda van vodovodnog sustava, na ušću i vrelu rijeke Bune, nije higijenski ispravna za piće.

"Važno je još jednom napomenuti da postoji izuzetak u slučaju Blagaja, gdje tehnički nije preporučljivo koristiti vodu za piće na izvoru rijeke Bune, kao i njenim tokom zbog prisustva Escherichia coli, Enterococcus kao i koliforminih bakterija, i da je to poznato već dugi niz godina", navode iz „Novog vala“ te upozoravaju građane da ne konzumiraju vodu iz rijeke Bune.

Od posebnog interesa u ovoj studiji bili su rezultati analiza teških metala, aluminij, arsen, kadmij, nikl, olovo i živa.

U svim uzorcima nivoi ovih metala bili su daleko ispod graničnih vrijednosti prema važećem pravilniku.

Profesorica Riđanović naglasila je da ovi rezultati pokazuju dobro stanje vodovodnog sustava, kao i ispravan tretman vode.

"Ovo istraživanje predstavlja važan korak u razumijevanju kvalitete vode koju konzumiramo. Visoka kvaliteta vode za piće ima ključni uticaj na naše zdravlje i blagostanje i mi smo zadovoljni što rezultati ukazuju na higijensko zdravstvenu ispravnost vode za piće", kazala je profesorica Riđanović.

Ukupno gledajući, ovakva istraživanja su od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit stanovništva, jer omogućavaju praćenje i procjenu kvaliteta vode za piće te identifikaciju potrebnih mjera za zaštitu vodenih resursa.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub „Novi val“ Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 21:27