StoryEditor
IZNIJELI SVOJE ZAHTJEVE

Vlasti u Bihaću bijesne! Prozvali Hrvatsku zbog režima na graničnom prijelazu

Piše desk  /  04.07.2023., 12:43h

Vlada Unsko-sanske županije u BiH prosvjedovala je u utorak zbog zatvaranja za međunarodni promet frekventnog graničnog prijelaza s Hrvatskom Bogovolja-Hadžin potok koji se nalazi u Karlovačkoj županiji, tražeći da vlasti dvije države odmah promijene tu odluku.

Tom graničnom prijelazu gravitira veliki broj putnika koji posebice ljeti iz Europe idu ka Velikoj Kladuši, a on je od 3. srpnja prekategoriziran u kategoriju pograničnog, što znači da ga mogu koristiti samo lokalni stanovnici uz granicu s posebnim propusnicama.

Takvu odluku donijelo je mješovito međudržavno povjerenstvo za praćenje provedbe ugovora Hrvatske i BiH o graničnim prijelazima.

Prijelaz Bogovolja-Hadžin potok ranije je iz pograničnog prekategoriziran u međunarodni kako bi se smanjile gužve pri prelasku granice tijekom ljetne sezone.

Vlasti u Bihaću tvrde kako ih o promjeni te odluke odnosno o ponovnoj prekategorizaciji nitko nije konzultirao pa traže njenu promjenu. Tvrde kako za nju nema jasnih kriterija jer je istodobno do početka listopada omogućen međunarodni promet preko tri pogranična prijelaza na području Hercegovine.

"Tražimo da hitno pokrenete proceduru donošenja odluke kojom se odobrava medunarodni promet putnika preko graničnog prijelaza Hadžin Potok - Bogovolja što bi spriječilo i negativni gospodarski učinak koji se može očekivati stvaranjem velikih gužvi na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac, a što je svakako svima nama u zajedničkom interesu, a posebice građanima Unsko-sanske županije", stoji u dopisu upućenom Vijeću ministara BiH koju potpisuje županijski premijer Mustafa Ružnić.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 18:34