Article_Top_970x250

VLASTI NEMA DO DALJNJEG Komišić: Neću glasati za Tegeltiju

bih ulazi u još dublju krizu

VLASTI NEMA DO DALJNJEG Komišić: Neću glasati za Tegeltiju

kol 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Zorana Tegeltije, kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te je rezultate provjere proslijedila Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić za N1 je istaknuo da "nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštivanje zakona".

"Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatara prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija", kazao je Komšić za N1 i dodao:

"Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju".

Podsjetimo, SIPA je jučer primila zahtjev predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine naveo Tegeltija.

Također, Središnje izborno povjerenstvo izvršilo je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavatelja Vijeća ministara BiH i zaključila da navedeni ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

SIP BiH je u postupku provjere utvrdilo da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. SIP BiH će u slučaju da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se iz SIP BiH.

Sada se postavlja pitanje, hoće li i kada biti sjednica Predsjedništva BiH, jer po Zakonu o Vijeću ministara BIH, Predsjedništvo se u roku od dva dana treba izjasniti o mandataru.

Dnevnik.ba