StoryEditor
covid-19

Vlasti Hong Konga odlučile humano usmrtiti na tisuće hrčaka

Piše hina  /  18.01.2022., 16:08h
Hong Kong je u utorak naredio da se usmrti 2000 hrčaka i upozorio vlasnike kućnih ljubimaca da ne ljube životinje, pošto je novo žarište slučajeva covida-19 povezano s trgovinom kućnih ljubimaca, premda nema dokaza da domaće životinje mogu prenijeti bolest na ljude.

Zbog slučajeva delta varijante kod ljudi, povezanih s radnicom u trgovini, testirane su stotine životinja, pri čemu je 11 hrčaka bilo pozitivno.

Ministrica zdravstva Hong Konga Sophia Chan naglasila je na konferenciji za novinare da nema dokaza da domaće životinje mogu prenijeti bolest na ljude, ali vlasti su svejedno djelovale iz opreza kako bi zabranile uvoz i prodaju kućnih ljubimaca glodavaca.

"Vlasnici kućnih ljubimaca trebali bi održavati dobru higijensku praksu, uključujući pranje ruku nakon dodirivanja životinja, rukovanja njihovom hranom ili drugim predmetima, i izbjegavati ljubljenje životinja", također je rekao novinarima ravnatelj odjela za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu Leung Siu Fai Leung.

"Ako građani imaju hrčke, trebaju ih držati kod kuće. Nemojte ih iznositi", dodao je.

Prikupljene su stotine životinjskih uzoraka, uključujući zečeve i činčile, ali samo su hrčci do sada bili pozitivni. "Iz opreza ćemo poduzeti preventivne mjere protiv svih mogućnosti prijenosa koje ne možemo isključiti", rekla je Chan.

Nakon tri mjeseca bez lokalnog prijenosa Hong Kong ove godine ima desetke novih slučajeva kod ljudi, što je izazvalo nova ograničenja letova i društvenog života. Tisuće ljudi poslane su u karantenu. Većina novih slučajeva odnosi se na vrlo zaraznu novu omikron varijantu iako je klaster koji vodi do radnice u pet-shopu bila delta varijanta.

Leung je rekao da će oko 2000 hrčaka u 34 dućana za kućne ljubimce i skladišta biti "humano usmrćeno". Svatko tko je kupio hrčka nakon 22. prosinca 2021., trebao bi ga predati nadležnima na usmrćivanje i ne ostavljati ga na ulici, dodao je.

Uspostavlja se i telefonska linija za upite o covidu-19 vezane uz hrčke. 

Dnevnik.ba

27. svibanj 2022 00:58