StoryEditor
osmogodišnji mandat

Vladi Federacije BiH uručen ‘Orden naroda, građanki i građana BiH‘ Europskog pokreta u BiH

Piše fena  /  20.12.2022., 14:16h

Europski pokret u BiH danas je dodijelo Vladi Federacije BiH “Orden naroda, građanki i građana BiH” za doprinos razvoju i jačanju društvenih odnosa u državi od 2014. do 2022. godine.

- Zahvaljujem se Europskom pokretu što je prepoznao napore Vlade FBiH, koja je uprkos svim izazovima u proteklih osam godina uspjela sačuvati socio-ekonomsku stabilnost Federacije, povećati broj radnih mjesta, iznos minimalnih penzija, iznos braniteljskih naknada, te kroz druge kategorije osigurati stabilnost funkcioniranja institucija i javnih poduzeća u Federaciji – izjavio je federalni premijer Fadil Novalić.

U Vladi FBiH su, kako je rečeno, svjesni da za BiH ne postoji alternativa osim punopravnog članstva unutar Europske unije.

- Posebno sada kada je država dobila status kandidata to nas sve obavezuje da mnogo više radimo na provođenju reformi i donošenju europskih zakona, posebno provođenju 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije o članstvu BiH u Europskoj uniji. Današnje priznanje Europskog pokreta u BiH Vladi Federacije BiH je potvrda da smo radili predano i iza sebe ostavili rezultate koji se ne mogu izbrisati i koji potvrđuju koliko je ova Vlada bila posvećena i evropskim integracijama – dodao je Novalić.

Nakon uručenja Ordena federalnom premijeru, predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo uručio je plakete dopremijerima FBiH Jelki Milićević i Vesku Drljači.

Tom prilikom, Praštalo je izrazio zahvalnost Vladi što je pomogla najugroženijim kategorijama stanovništva, a posebno umirovljenicima.

- Sigurni smo da će Vlada i dalje nastaviti podržavati penzionere. Također, važno je bilo sačuvati radna mjesta ljudima. U vrijeme pandemije Vlada je bila toliko dobro organizovana zahvaljujući profesionalizmu Novalića, Milićević i Drljače. Privrednici su bili u teškoj situaciji, a Vlada je izuzetno podržala privredni sektor. Bez te podrške koja je bila pružena, teško da bi se spasila ekonomija BiH - naglasio je Praštalo.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:37