Article_Top_970x250

Vladajuća stranka Rusije podržala Putinov izbor za novog premijera

nakon ostavke premijera Medvedeva i cijele vlade

Vladajuća stranka Rusije podržala Putinov izbor za novog premijera

sij 16, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters/Pixsell

Mišustinovo imenovanje dio je izmjena koje je Putin objavio u srijedu, nakon ostavke premijera Dmitrija Medvedeva i cijele njegove vlade.

Ruska vladajuća stranka u četvrtak je jednoglasno podržala neočekivani izbor predsjednika Vladimira Putina koji je kao novog premijera imenovao Mihaila Mišustina, čovjeka bez političkog iskustva.

Mišustinovo imenovanje dio je izmjena koje je Putin objavio u srijedu, nakon ostavke premijera Dmitrija Medvedeva i cijele njegove vlade. Na promjene se gleda kao na korak koji će Putinu (67) omogućiti da ostane na vlasti kad završi njegov četvrti predsjednički mandat, drugi zaredom, 2024. Dominirao je ruskom politikom kao predsjednik i kao premijer, dva desetljeća, prenosi Hina.

Donji dom ruskog parlamenta Duma trebao bi glasati o Mišustinovom imenovanju kasnije u četvrtak, nakon njegova obraćanja zastupnicima. Ujedinjena Rusija, vladajuća stranka, ima većinu u Dumi, što znači da je Mišustinova potvrda zapravo osigurana. Mišustin (53) je bio ravnatelj porezne uprave gdje je dramatično poboljšao prikupljanje poreza, navodi Reuters.

Kritičari već dugo optužuju Putina da planira ostati na vlasti na bilo koji način i nakon završetka mandata. Prijedlozi ustavnih reformi, koje je iznio u srijedu i sugerirao da ih se stavi na referendum, dali bi mu opciju da preuzme proširenu ulogu kao premijer nakon 2024. ili novu ulogu na čelu Državnog vijeća, službenog tijela za koje je rekao da ga namjerava razviti.

Putin bi mogao postati čak i predsjednik parlamenta s novim ovlastima. U godišnjem obraćanju o stanju nacije u srijedu Putin je rekao da zagovara promjene ustava kako bi Državna duma, donji dom parlamenta, dobila ovlasti da bira kandidate za ruskog premijera i druge ključne pozicije.

Dnevnik.ba