StoryEditor
široki brijeg

Vlada ŽZH: Ublaženi kriteriji za ostvarivanje prava za dodatak za treće i svako sljedeće dijete

Piše fena  /  15.03.2023., 15:37h

Vlada Županije Zapadnohercegovačke utvrdila je na sjednici u srijedu Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o zaštiti obitelji s djecom te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlog za donošenje dopune navedenog Zakona je taj što određeni broj obitelji koji zaista živi u Županiji i djeca im pohađaju školu u Županiji Zapadnohercegovačkoj nije uspio ostvariti pravo na navedeni dodatak jer jedan od roditelja nema uvjerenje o prebivalištu u trajanju od najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava.

Slijedom toga, pristupilo se ublažavanju kriterija za ostvarivanje prava za dodatak za treće i svako sljedeće dijete na način da jedan od roditelja djeteta za koje se podnosi zahtjev za ostvarivanje prava iz članka 13. ovoga Zakona može imati prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke u trajanju kraćem od tri godine prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, ukoliko podnese dokaz da u prijašnjem mjestu prebivališta nije ostvarivao prava iz zaštite obitelji s djecom u razdoblju od tri godine prije podnošenja zahtjeva, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

Pored toga, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju visine jednokratne novčane potpore za opremu novorođenog djeteta, kojom se izjednačava visina potpore za opremu novorođenog djeteta u slučaju žene – majke koja je u radnom odnosu i žene – majke koja nije u radnom odnosu, a visina naknade u oba slučaja sada iznosi 500 maraka. 

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 21:31