StoryEditor
zhž

Vlada ŽZH izdvojila 1,5 milijuna KM za sufinanciranje prijevoza učenika

Piše fena  /  15.03.2024., 16:56h

Na današnjoj sjednici Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) donijela je Program rada Vlade za 2024. godinu koji je upućen u daljnju skupštinsku proceduru.

Programom su definirani strateški ciljevi, programi i aktivnosti koje su u ovoj godini planirala realizirati županijska tijela kako bi ostvarila zacrtane strateške ciljeve. Precizno su navedeni nositelji aktivnosti, rokovi realizacije i očekivani godišnji rezultati.

Prioriteti Vlade Županije Zapadnohercegovačke u 2024. godini usmjerit će se na razvoj proizvodno i izvozno orijentiranog poduzetništva koje predstavlja okosnicu razvoja te županije, a poseban naglasak bit će i nadalje na nastavku provođenja demografskih mjera s ciljem demografske obnove i potpori mladima u ruralnim sredinama. Cilj je demografska obnova, kao i zadržavanje stanovnika u ruralnim sredinama kroz ruralni razvoj, poljoprivredu i turizam, priopćili su iz Vlade ŽZH-a.

Kako su naveli, prioriteti Vlade u 2024. godini bit će donošenje zakona i podzakonskih akata koji će pomoći ostvarenju zacrtanih i planiranih ciljeva Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Cilj je postići da ŽZH bude prepoznatljiva po svojoj poduzetnosti, specifičnoj turističkoj ponudi u ruralnom i pustolovnom turizmu, kulturnim sadržajima, poduzetna za razvoj poslovnih ideja, inicijativama u kulturi, u razvoju projekata u javnom sektoru i privlačna za ulaganja, posjet i život.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o odobravanju isplate sredstava gradovima i općinama za sufinanciranje prijevoza učenika utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu.

Ovom Odlukom odobrava se isplata sredstava utvrđenih županijskim proračunom za 2024. godinu u iznosu 1.500.000 KM u svrhu sufinanciranja prijevoza učenika, koja se raspodjeljuju jedinicama lokalne samouprave u toj županiji i to Gradu Široki Brijeg 508.950 KM, Gradu Ljubuški 382.800 KM, Općini Posušje 342.450 KM i Općini Grude 265.800 KM.

Kriterij raspodjele sredstava gradovima i općinama za sufinanciranje prijevoza učenika je broj upisanih redovitih učenika u javne osnovne i srednje škole u školskoj 2023./2024. godini, osim glazbenih škola. Grad Široki Brijeg ima upisanih 3564 redovitih učenika, Grad Ljubuški 2680 učenika, Općina Posušje 2398 učenika, dok Općina Grude ima 1861 redovitih učenika osnovnih i srednjih škola.

Donesena je i Odluka o donošenju Programa utroška sredstava "Tekući prijenosi za zaštitu okoliša“ utvrđenih Proračunam Županije Zapadnohercegovačke za 2024. godinu. Ovogodišnjim županijskim proračunom predviđena su sredstva „Tekući prijenosi za zaštitu okoliša“ u iznosu od 1.200.000 KM.

Vlada je donijela i Odluku o kriterijima i odobravanju isplate sredstava s pozicije „Tekući prijenosi za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju“ utvrđenih Proračunom ŽZH za 2024. godinu. Ovom Odlukom odobrava se isplata sredstava utvrđenih Proračunom u iznosu od 521.000 KM.

Također, Vlada je donijela Odluku o davanju suglasnosti na Statut Javne ustanove Doma zdravlja Grude koja je upućena u daljnju skupštinsku proceduru, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Vlade ŽZH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 23:14