StoryEditor

Vlada ŽSB usvojila mjere pomoći malim poduzetnicima i obrtnicima

Piše D  /  30.04.2020., 02:04h

Ovaj prijedlog odluke odnosi se na male poduzetnike i obrtnike kojima je naredbama stožera civilne zaštite zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su imali pad ostvarenog prometa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Današnja odluka dio je seta mjera koji je Vlada Županije Središnja Bosna usvojila 17. travnja na svojoj redovitoj sjednici.

Program koji je danas usvojen žurno će se realizirati budući da u ovogodišnjem proračunu ŽSB postoje potrebna sredstva, odnosno sredstva će biti osigurana uštedama i rebalansom ovogodišnjeg proračuna.

Ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić u izjavi je istaknula kako je želja Vlade ŽSB da pomogne onima koji su najviše pogođeni zabranom obavljanja djelatnosti, tj. onima koji u svojim malim poduzećima i obrtima zarađuju novac za život:

„Prema procjenama ministarstva, odnosno Vlade ŽSB, za ovaj javni poziv bit će potrebno oko 1,2 milijuna KM. Kroz predstojećih nekoliko dana ministarstvo gospodarstva ŽSB pripremit će javni poziv koji će žurno biti objavljen.“, kazala je ministrica Plavčić.

„Ono što je bitno istaknuti jest da će ovu pomoć dobiti oni koji od dana proglašenja stanja prirodne nesreće nisu otpuštali radnike.“, dodala je ona.

Na današnjoj sjednici Vlade ŽSB naglašeno je kako je u tijeku izrada rebalansa proračuna ŽSB za 2020. godinu. Prihodi u proračunu za mjesec travanj su manji za oko 40%, odnosno u apsolutnom iznosu 7 milijuna KM. Kada se promatra period od početka godine, prihodi su manji za 7-8%, što iznosi oko 13 milijuna KM.

Vlada ŽSB će uložiti maksimalne napore da i pored pada prihoda u proračunu ŽSB učini sve što je moguće kako bi zadržala financijsku stabilnost i financiranje svih ustavnih obveza Županije Središnja Bosna.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 17:12