StoryEditor
orašje

Vlada ŽP izdvojila više od 2 milijuna za ostvarivanje prava na temelju Zakona o doplatku za djecu

Piše fena  /  12.02.2024., 16:51h

Vlada Županije Posavske na sjednici u ponedjeljak u Orašju usvojila je sedam odluka iz resora Ministarstva zdravstva i socijalne politike. Tako je usvojena Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite u iznosu od 1.200.000 KM.

Također, usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava na temelju Zakona o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama u ukupnom iznosu od 500.000 KM.

Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava na temelju Odluke o porodiljnim naknadama nezaposlenim majkama u iznosu od 250.000 KM te Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava na temelju Zakona o doplatku za djecu u iznosu od 2.173.000 KM.

Usvojena je Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava civilnih žrtava rata u iznosu od 330.000 KM.

Vlada je usvojila također Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu za ostvarivanje prava na temelju Odluke o dodjeli stipendija studentima medicine u iznosu od 45.000 KM te Odluku za ostvarivanje prava na iznimne novčane pomoći u iznosu od 35.000,00 KM.

Iznimne novčane pomoći imaju karakter jednokratnih socijalnih pomoći kojima se želi pomoći pojedincima u kriznim stanjima zbog zdravstvenih i socijalnih poteškoća kada je ovakav način dodjele proračunskih sredstava potreban, gdje je procedura odobravanja pomoći pojednostavljena, odnosno prilagođena posebnim okolnostima zbog kojih je nužno na ovakav način predvidjeti dodjelu proračunskih sredstava, pojašnjeno je na sjednici.

Vlada Županije Posavske usvojila je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom za 2024. godinu na poziciji Grant za financiranje vjerskih zajednica. Za realizaciju navedenog Programa u Proračunu Županije predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 KM.

Usvojena je i Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije za 2024. godinu na poziciji Grant za kulturu za čiju realizaciju navedenog Programa u Proračunu su predviđena sredstva u iznosu od 150.000 KM.

Također, usvojen je Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2024. godinu na poziciji Grant za sport za čiju realizaciju  su predviđena  sredstva u iznosu od 450.000 KM.

Vlada Županije Posavske usvojila je Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o javnim nabavama za potrebe korisnika Proračuna Županije Posavske.

Usvojene su naime odluke o dodjeli sredstava iz Proračuna Županije Posavske za 2024. godinu Gospodarskoj komori Županije Posavske (40.000 KM) i Crvenom križu Županije Posavske (35.000 KM).

Vlada Županije Posavskeusvojila je Zaključak o donošenju Godišnjeg programa rada Vlade za 2024. godinu radi efikasnijeg ostvarivanja svojih funkcija.

Program rada je sačinjen na temelju prijedloga resornih ministarstava i ureda Vlade Županije Posavske, i bit će proslijeđen na daljnje postupanje Skupštini Županije Posavske.

- U realiziranju programskih zadaća očekujem punu aktivnost svih resora vlade na čelu sa ministrima, uz ostalo, i u dodatnim aktivnostima vezanim za ispunjenje uvjeta vezanim za pristupne pregovore prema europskom put BiH koje se mogu realizirati na županijskoj razini  - naglasio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

Usvojene su i dvije odluke vezane na ime uplate razlike doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Također usvojen je Zaključak o prihvaćanju Izvješća o rezultatima obavljenih popisa svih proračunskih korisnika na dan 31. prosinca 2023. godine.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:21