Article_Top_970x250

Vlada SBŽ-a: Rebalans proračuna fokusiran na uštede, nema umanjenja plaća

uštede i prestrukturiranje

Vlada SBŽ-a: Rebalans proračuna fokusiran na uštede, nema umanjenja plaća

lip 04, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Fena

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) utvrdila je u četvrtak rebalans ovogodišnjeg proračuna, u iznosu od 214 milijuna maraka, čime su proračunski prihodi umanjeni za oko pet milijuna maraka, potvrdila je novinarima ministrica financija SBŽ-a Mirjana Plavčić.

Plavčić je kazala da je uvjetima pada javnih prihoda, uslijed pandemije koronavirusa, bilo teško postići ravnotežu između prihodovne i rashodovne strane proračuna, te je naglasila da su rebalansom planirana i sredstva koja SBŽ očekuje od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Opredijelili smo se na kombinaciju ušteda, prestrukturiranja i pribavljanja sredstava s viših razina vlasti i potencijalno kreditnih sredstava. Međutim, još nismo uspjeli postići tu ravnotežu između prihoda i rashoda, gdje imamo disbalanas od 12 milijuna. Očekujemo da će vrijeme pokazati svoje. Optimistično je to da je u svibnju zabilježen blagi rast i čini se da, nakon što smo u travnju dodirnuli dno, sada lagano prihodi rastu- naglasila je ministrica.

Kako je kazala, uštede iznose oko osam milijuna maraka, od čega je 1,4 milijuna planirano na plaćama, četiri i pol milijuna maraka na materijalnim troškovima, te ostatak na nabavi stalnih sredstava.

Plavčić je pojasnila da plaće zaposlenih u javnom sektoru neće biti umanjene, nego da se ušteda planira ostvariti zabranom novog upošljavanja.

- U ovoj fazi neće biti umanjenja osnovice za obračun plaća, koja je, kod nas, ionako namjanja od svih županija i općina. Međutim, donijeli smo mjeru obustave novog zapošljavanja, koje se moraju pridržavati svi proračunski korisnici, i to je ta ušteda od 1,4 milijuna - kazala je.

Po njenim riječima, određenim oblastima su povećeni transferi, pa će Vlada u vrijeme krize, uzrokovane pandemijom, djelovati poticajno prema gospodarstvu i poljoprivredi.

- Najvažnije je to da, u okviru Ministarstva gospodarstva, imamo planiranih oko pet i pol milijuna maraka, na kodu za pomoći realnom sektoru - kazala je ona.

Premijer Tahir Lendo ocijenio je da je rebalanas proračuna fokusiran na uštede, ističući, također, mjeru zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

- Plan je zadržati trenutni broj zaposlenih i, uz odobrenje Vlade, zapošljavati ako ukoliko je to hitno, kao što je to u slučajevima odlaska u mirovinu. Ne razmišlja se o smanjenju plaća i verujte da umanjenje od deset posto ne bi pomoglo gospodarstvu. Komplicirane su procedure izmjene zakona i kolektivnih ugovora, tako da, ako pogledate državu, pa čak i okruženje, vidjet ćete da plate nigdje nisu umanjene. S druge strane, možda je i dobro ne smanjivati plaće radi javne potrošnje, odnosno da održimo bar jedan oslonac u društvu koji će održati javnu potrošnju - kazao je Lendo.

Najveći dio proračuna SBŽ-a, odnosno oko 62 posto, izdavaja se za plaće, naknade i doprinose više od 5.300 zaposlenih u javnom sektoru.

Dnevnik.ba