Article_Top_970x250

Vlada SBŽ-a odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika

predstavili registar zaposlenih i dužnosnika

Vlada SBŽ-a odgodila izjašnjavanje o uspostavi registra imenovanih dužnosnika

ruj 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Objavljivanjem registra imenovanih i izabranih dužnosnika te zaposlenih u javnom sektoru, započelo je vraćanje povjerenja građana u institucije Sarajevske županije, rečeno je danas u Travniku, na sjednici Vlade Srednjobosanske županije (SBŽ), uz ocjenu da bi sličan registar koristio i SBŽ-u i njegovim stanovnicima.

Predstavljajući članovima Vlade SBŽ-a software i registar objavljen u Sarajevskoj županiji, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom te županije Erduan Kafedžić kazao je da on, među ostalim, pruža uvid u ljudske resurse, kvalifikacije i plaće uposlenih, te u angažman u povjerenstvima i naknade koje za to primaju.

- Cilj je, prije svega, kroz transparentnost, vratiti povjerenje građana. Također, registar detektirati eventualni sukob interesa i sve druge nepravilnosti koje se mogu javiti, i koje se javljaju u procesima imenovanja. Dakle, registrom smo javnosti potpunosti otvorili proces imenovanja - kazao je Kafedžić novinarima.

Ponudivši pomoć i potporu Vladi SBŽ-a u procesu uspostave registra, Kafedžić je kazao da on ne zahtijeva mnogo novca, nego znanje, te mnogo hrabrosti i upornosti.

Na sjednici je istaknuto kako je Vlada SBŽ-a opredijeljena za borbu protiv korupcije te su se mogle čuti pohvale i izjave podrške uvođenju registra, ali je odgođeno glasanje o Prijedlogu odluke o registru imenovanih i izabranih osoba u SBŽ-u.

- To je odgođeno za sedam dana kako bi se sva ministarstva i uprave mogli izjasniti i dati prijedloge i eventualne primjedbe. Nema nitko ništa protiv toga se uspostavi registar, kao jedan dobar alat, ali to je proces koji nije lagan. Svima nam je cilj da to uradimo temeljito, a imamo i pozitivan primjer u Sarajevskom kantonu iz kojeg možemo dosta naučiti i uzeti ono što je primjenjivo u našem kantonu - kazao je novinarima premijer SBŽ-a Tahir Lendo (SDA).

Na upit novinara da prokomentira odgađanje izjašnjavanja o spomenutoj odluci, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) kazao je da je došlo do nejasne situacije, ističući da odluka nije bila planirana u najavi današnje sjednice, nego je kao točka dnevnog reda bila predviđena prezentacija softwarea za borbu protiv korupcije.

- Mora to, ipak, proći Ured za zakonodavstvo i ministarstva. Malo nas je samo zbunilo jer se išlo dva koraka ispred, a ovako smo to vratili na početak - kazao je on.

Ocijenivši da registar predstavlja dobar alat, Domić je kazao da se postavlja pitanje može li on išta promijeniti, s obzirom na to da nema represivni mehanizam, prenosi FENA.

Dnevnik.ba