Article_Top_970x250

Vlada SBŽ-a dala suglasnost za formiranje odjela u srednjim školama

travnik

Vlada SBŽ-a dala suglasnost za formiranje odjela u srednjim školama

srp 04, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) dala je u četvrtak suglasnost za formiranje odjela i upis učenika u prve razrede srednjih škola u školskoj 2019./2020. godini.

Predviđeno je, među ostalim, da u idućoj školskoj godini, u odjelima u medicinskim školama i gimnazijama bude minimalno 18, a u tehničkim i strukovnim školama minimalno 15 učenika, prenosi Fena.

- Ove godine se očekuje veći broj učenika, što je dobro, ali nažalost ne onoliko koliko želimo. Oko 2.600 učenika izabralo je, u prvom upisnom roku, zvanja i zanimanja koja žele - kazao je novinarima ministar obrazovanja SBŽ-a Bojan Domić.

Dodao je kako podaci s prvog upisnog roka pokazuju da postoji veliki interes učenika za medicinskim školama, dok su pojedina zanimanja deficitarna.

- Za strukama, poput medicinske, postoji veliki interes, a kod ovih tehničkih i strukovnih zanimanja imat ćemo deficit, tako da smo morali uvesti ove mjere kako bismo uopće uspjeli formirati odjele. Ovo je jedna vatrogasna mjera - naglasio je Domić. 

Na današnjoj sjednici je ponovno bilo riječi o Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru, čije je tumačenje zatražilo županijsko ministarstvo obrazovanja.

Ministar Domić tvrdi da bi primjena ove uredbe u školama u SBŽ-u mogla unazaditi proces zapošljavanja.

- U Uredbi je jasno navedeno da, s liste svih kandidata koji ispunjavaju uvjete, direktor bez ikakvih kriterija može izabrati koga hoće. Smatram da postupak prijema uposlenika u škole ne može biti isti kao u ostala poduzeća i ustanove. Obrazovanje je, ipak, posebna oblast, u kojoj mora postojati neko vrednovanje, a ne da to bude diskrecijsko pravo jednog čovjeka - ocijenio je Domić.

Premijer SBŽ-a Tahir Lendo smatra kako je Uredba primjenjiva te da svi moraju postupati u skladu s njezinim odredbama.

- Na osnovu izdanih uredbi od Vijeća ministara BiH i federalnih organa, i naš kanton je izdao ovu uredbu. Ona je primjenjiva za sve javne ustanove i poduzeća kojima je osnivač kanton i svi moraju uskladiti s njom svoje niže akte – ustvrdio je Lendo.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250