Article_Top_970x250

Vlada SAD-a donirala 20 vozila 'Humvee' Oružanim snagama BiH

rajlovac

Vlada SAD-a donirala 20 vozila 'Humvee' Oružanim snagama BiH

srp 03, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(Foto: Fena)

Svečana ceremonija primopredaje 20 višenamjenskih motornih vozila "Humvee", koja su donacija Vlade SAD-a Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, upriličena je danas u vojarni Rajlovac kod Sarajeva.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš izjavila je kako ta donacija pokazuje opredijeljenost SAD-a partnerstvu prema Bosni i Hercegovini, te će doprinijeti operativnosti OSBiH, prenosi Fena.

- To se može odnositi na izvršavanje zadaća koje su utemeljene Zakonom o obrani BiH, bez obzira radi li se o mirovnim misijama, pomoći stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa ili vojnim vježbama - dodala je Pendeš i zahvalila Vladi SAD-a na donaciji. 

Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istaknuo je kako današnja ceremonija predstavlja jasan pokazatelj SAD-a da u svakom trenutku budu na raspolaganju u procesu modernizacije i unapređenja kapaciteta i sposobnosti OSBiH.

Amabasador SAD-a u BiH Eric Nelson naveo je da mu je zadovoljstvo obilježiti još jedan korak koji znači napredak OSBiH, koje su se pokazale kao dobar partner članicama NATO pakta i u globalnoj borbi protiv terorizma.

- Današnja donacija će još više doprinijeti njihovoj interoperabilnosti sa NATO saveznicima, ali i spremnosti da odgovore na prirodne katastrofe i druge zadatke u BiH - rekao je Nelson. 

Ministrica Pendeš je nakon ceremonije uručila zahvalnicu ambasadoru Nelsonu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250