Article_Top_970x250

Vlada RS-a traži od ministarstava da prijave nadležnosti prenesene na nivo BiH na neustavan način

nakon zaključaka narodne skupštine

Vlada RS-a traži od ministarstava da prijave nadležnosti prenesene na nivo BiH na neustavan način

stu 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

ada Srpske smatra da je neophodno da se odmah pristupi izradi zakona o rehabilitaciji svih osoba iz Republike Srpske koja su nezakonito smijenjena odlukama visokih predstavnika, kao i da bude sagledana mogućnost izmjene Kaznenog zakona Srpske da bi bilo sankcionirano postupanje u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine, kao ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas zaključak kojim od svih ministarstava traži da analiziraju i identificiraju nadležnosti prenesene na nivo BiH na neustavan način ili međuentitetskim sporazumom, kao i efekte na taj način prenesenih nadležnosti i rad institucija i organa formiranih uslijed prenošenja nadležnosti i o tome sačine informaciju.

Zaduženja ministarstvima data su nakon što je Vlada razmotrila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske, koju je Narodna skupština Srpske usvojila na posebnoj sjednici 11. studenog, prenosi Srna.

Vlada Republike Srpske izrazila je spremnost da sa Federacijom BiH odmah počne pregovore radi usuglašavanja koje je neophodno za usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanje dane suglasnosti na Zakon o obrani, Zakon o neizravnom oporezivanju i Zakon o visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, priopćeno je iz Ureda Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Od posebnog značaja za Republiku Srpsku, zaključila je Vlada, jeste iniciranje reforme institucija pravosuđa na nivou BiH.

Vlada Srpske smatra da je neophodno da se odmah pristupi izradi zakona o rehabilitaciji svih osoba iz Republike Srpske koja su nezakonito smijenjena odlukama visokih predstavnika, kao i da bude sagledana mogućnost izmjene Kaznenog zakona Srpske da bi bilo sankcionirano postupanje u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine, kao ugrožavanje suvereniteta i ustavnog poretka Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske smatra da treba izvršiti i analizu Zakona o postupku neizravnog oporezivanja i raspodjele financijskih sredstava.

Dnevnik.ba

Tagovi: