StoryEditor
obljetnica oluje

Vlada RS nakon skandala s fotografijom: Nehotična i nenamjerna greška agencije iz Srbije

Piše fena  /  06.08.2023., 22:32h

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tijekom središnjeg obilježavanja 28 godina od “Oluje”, koje su zajednički u Prijedoru organizirali RS i Srbija.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS priopćilo je da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio obilježavanje 28 godina od srpskog stradanja u "Oluji" predstavlja nehotičnu i nenamjernu grešku agencije iz Srbije koja je pripremala video materijal, a koju je angažiralo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

- Pokušaj pojedinih prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu video-materijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo što osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažirana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala video-materijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i ‘mjerenje‘ čije je stradanje veće - priopćeno je iz Ministarstva.

Ministarstvo, kako se navodi, dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majke suze nemaju ni vjeru, ni etničku pripadnost i da mi jednako želimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom, navode iz Ministarstva.

U priopćenju se dodaje da "oni koji na ovakvoj, očito nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnju pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti".

Sporna fotografija prikazana je na jednom od panela tijekom središnjeg obilježavanja 28 godina od “Oluje”, koje su zajednički u Prijedoru organizirali RS i Srbija.

 Autor je fotograf AFP Joel Robine. On je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa tisućama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. srpnja 1995. godine.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 22:09