StoryEditor
izmjene Zakona o strancima

Vlada RH želi olakšati dolazak stranaca u Hrvatsku, evo detalja

Piše desk  /  11.10.2023., 09:00h

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović namjerava kroz predstojeće izmjene Zakona o strancima primijeniti novu, dodatnu mogućnost za privremeno useljavanje državljana trećih zemalja u Hrvatsku, što znači onih koje nisu članice EU-a ni Europskog gospodarskog područja, neslužbeno doznaje N1.

Trenutno stranci mogu doći u Hrvatsku i raditi isključivo uz ishođenje jednogodišnje ili sezonske dozvole za boravak i rad koju im u strogo propisanoj proceduri preko poslodavaca izdaje MUP, a predviđa se da bi ubuduće određen broj Hrvatskoj poželjnih državljana trećih zemalja mogao dolaziti i bez takvih dozvola –  dobivali bi privremeno odobrenje boravka i tek po dolasku počeli sami tražiti posao.

Novost bi se u pravnom smislu temeljila na posebnoj odluci Vlade koja bi sadržavala broj takvih useljenika koje Hrvatska želi primiti, uz određene kriterije i uvjete koje moraju ispuniti, no detalji zasad nisu poznati.

Prema informacija N1, o dodatnom modelu useljavanja uopće nije bilo razgovora u sklopu radne skupine za izradu zakonskih izmjena, ali takva se odredba doista našla u zadnjem nacrtu prijedloga izmjena Zakona o strancima u rujnu.

Predstavnici sindikata su iznenađeni tom odredbom i zaključuju da Vlada planira za svaku kalendarsku godinu donositi odluku o useljavanju bez radne dozvole „na temelju načela za provedbu imigracijske politike“. Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, kaže u odgovoru za N1 da su zatražili hitan sastanak na ovu temu, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Inače, MUP već mjesecima paralelno uz izmjene Zakona o strancima (kojima će produljiti maksimalno važenje dozvola za boravak i rad stranaca s jedne na tri godine te olakšati proceduru kad mijenjaju poslodavce), priprema i strateški dokument o imigracijskoj politici budući da ga Hrvatska godinama uopće nema. No, iako je radna skupina završila s radom, još nije pušten u javno savjetovanje.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 09:33