StoryEditor
financijska potpora

Vlada RH izdvaja 7 milijuna kuna za projekte u Središnjoj Bosni

Piše desk  /  01.09.2022., 09:40h

Vlada RH je prošli mjesec donijela Odluku o raspodjeli 32,5 milijuna kuna za projekte u Bosni i Hercegovini

U Kulturnom centru u Ljubuškom, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održan svečani program povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2022. godinu s korisnicima potpore.

Za ovu svrhu u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana su sredstva od 32,5 milijuna kuna. Značajan dio sredstava stiže i u Središnju Bosnu, u ukupnom iznosu od oko 7 milijuna kuna.

Zastupnik u Saboru RH i predsjednik ŽO HDZ BiH ŽSB Radoje Vidović nije krio zadovoljstvo donesenom odlukom i potpisanim ugovorima.

“Vlada Republike Hrvatske iz godine u godinu izdvaja sredstva uz pomoć kojih pomaže provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Ove godine, Vlada Republike Hrvatske izdvojila je blizu 7 milijuna kuna za provedbu ovih projekata u Županiji Središnja Bosna”, rekao je Vidović te također naglasio:

“Novost u ovogodišnjem proračunu i državnom uredu za Hrvate izvan RH je ta da su sredstva za stipendije naših studenata povećana sa 2,5 na 10 milijuna kuna, a što će također biti od velike koristi i značaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Stoga, i ovom prigodom se želim zahvaliti predsjedniku Vlade RH i cjelokupnoj Vladi RH na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem, kao i njegovim suradnicima, na ovoj pomoći i svemu što rade za Hrvate u BiH.”

Podsjetit ćemo, Vlada RH je prošli mjesec donijela Odluku o raspodjeli 32,5 milijuna kuna za projekte u Bosni i Hercegovini. Kada je u pitanju Središnja Bosna, od izdvojenih 7 milijuna kuna, najznačajniji iznos sredstava usmjeren je na završetak izgradnje Doma za stare i nemoćne Dr. Ivan Evanđelist Šarić u Kiseljaku, za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, za izgradnju poduzetničkog inkubatora u Kreševu, izgradnju škole, sportske dvorane i vrtića u Fojnici – OŠ “Ivan Goran Kovačić”, rekonstrukciju prostorija Nogometnog kluba “Busovača”, izgradnju crkve sv. Blaža u Vitezu, izgradnju Srednje škole “Novi Travnik”, pomoć peradarskoj proizvodnji u Travniku, izgradnju Spomen obilježja u Bugojnu, izgradnju Hospicija Jajce u okviru JU Opće bolnice Jajce, asfaltiranje puteva u Dobretićima i druge projekte, prenosi RTV Herceg Bosne.

Uz kandidatkinju Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjanu Krišto, predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića, svečanom potpisivanju ugovora nazočili su brojni dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, zakonodavne i izvršne vlasti sa svih razina u BiH.

Svečanosti je nazočio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike uz izaslanicu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, kao i brojni uzvanici, predstavnici katoličke crkve, predstavnici društvenog života, braniteljskih udruga te gospodarstvenici.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u svome obraćanju, istaknula je značaj ovog događaja i potpisivanja ugovora potpore Vlade Republike Hrvatske, projektima za Hrvate u BiH.

„Teško je naći riječi, kojima bi ukazali što ovo znači u pravom smislu riječi za Hrvate u BiH. Ovim projektima potpore Vlade RH unaprijeđuju se odnosi te pruža potpora cijeloj BiH. Zahvaljujem se svemu onomu što Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejem Plenkovićem, preko svojih ministara, diplomatskih mreža, aktivno radi na rješavanju pitanja koje je najznačajnije a tiče se pozicije i položaja Hrvata u BiH. Nadam se da ćemo u tome ustrajati, svjesni da je to naša odgovornost, naša zadaća, ali svi zajedno to možemo ostvariti jedino kada smo jedinstveni i u zajedništvu“, istaknula je Krišto.

“Ova potpora nije samo financijska, ona je prije svega prijateljska, koja govori i šalje poruku, kako predsjednik Planković i Vlada RH uistinu kroz ove projekte šalje poruku da smo jedan narod u dvije domovine. Naša politička odgovornost i obveza jest da nastavimo dosljednu borbu za ostvarenje jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda u BiH, radimo to zajedno, snagom zajedništva, jer kada smo zajedno, uvijek smo pobjednici. Vjerujem da ćemo tako izboriti svoju jednakopravnost sa druga dva naroda, kako bi to bio temelj i jamac boljeg života i razvijanja u lokalnim zajednicama u stvaranju uvjeta kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život”, zaključila je Krišto.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:58