‘ISTRAGA‘ TVRDI: ‘Vlada Republike Hrvatske preko Ambasade RH u Sarajevo podmeće BiH antisemitizam‘ISTRAGA.BA -
StoryEditor
‘ISTRAGA‘ TVRDI

‘Vlada Republike Hrvatske preko Ambasade RH u Sarajevo podmeće BiH antisemitizam’

Piše desk  /  25.10.2023., 22:54h

Vlada Republike Hrvatske preko Veleposlanstva RH u Sarajevu podmeće BiH antisemitizam. Najavili događaj povodom obilježavanja Kristalne noći pa ga otkazali “zbog sigurnosnog rizika”, objavio je sarajevski portal Istraga.ba na svojom službenom profilu na platformi X (bivši Twitter).

Ovaj medij koji je blizak probošnjačkim strukturama u obavještajnom sektoru tvrdi da nijedna institucija BiH nije bila uključena u pripremu događaja čiji je pokrovitelj Veleposlanstvo RH u Sarajevu, prenosi HMS.

Na plakatu koji je objavila Istraga stoji da se 85. obljetnica Kristalne noći trebala obilježiti u Aškenaškoj sinagogi u Sarajevu.

No, Istraga.ba, slučajno ili ne, nije objavila da se kao pokrovitelji obilježavanja 85. obljetnice Kristalne noći, uz Veleposlanstvo RH u Sarajevu, navode Svjetski židovski kongres, La Benevolencija, Međunarodni savez sjećanja na Holokaust i još neke organizacije povezane sa židovskim narodom. Također, na pozivnici je vidljivo da organizator moli pozvane da svoj dolazak potvrde na mail Židovske zajednice u BiH.

Podsjećamo, Kristalna noć (njem. Kristallnacht) također poznata po nazivima Reichskristallnacht i Pogromnacht naziv je za pogrom Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji koji se dogodio 9. i 10. studenog 1938. godine.

Te noći uništeno je i opljačkano oko 7.000 trgovina, oskvrnjena su mnogobrojna židovska groblja a preko 1.500 sinagoga je opljačkano i djelomično uništeno što je bio uvod u Holokaust, jednu od najmračnijih etapa u povijesti čovječanstva.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:22