Article_Top_970x250

Vlada prava pomama za mostarskim sveučilištem, upisan rekordan broj studenata

očekuje se velik broj iz Hrvatske

Vlada prava pomama za mostarskim sveučilištem, upisan rekordan broj studenata

kol 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

Osam posto studenata upisalo se više ove godine na prvom prijamnom roku na Sveučilištu u Mostaru, što ova visokoškolska ustanova smatra uspjehom te očekuje da će se u drugome roku upisati veći broj studenata iz Hrvatske.

U izjavi za televiziju Herceg-Bosne iz Mostara pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Vesna Kazazić izjavila je kako je s obzirom na posljedice epidemije koronavirusa i poteškoće u radu povećanje broja studenata u prvom upisnom roku ohrabruje.

"Napravili smo smotru sveučilišta. Obišli smo sve općine i županije te tiskali vodič za studiranje u kojemu smo prezentirali sve studijske skupine. Studentski zbog je odigrao značajnu ulogu također u animiranju srednjoškolaca", rekla je Kazazić.

Najveći porast upisanih studenata bilježi se na Filozofskom fakultetu i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ).

"Vidljivo je povećanje nekih deset posto. Zanimljivo je, najveći broj zainteresiranih stedenata je na studiju kineziologije, informatike i studij predškolskog odgoja", rekla je pomoćnica dekana za studente i studentska pitanja FPMOZ Antea Čilić.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru bilježi se porast od 30 posto upisanih studenata.

"U odnosu na prošlu godinu povećanje je 30 posto. Najpopularniji studiji su logopedije, informacijskih znanosti i studij engleskog jezika i književnosti", rekao je prodekan za znanost Filozofskog fakulteta Mate Buntić.

Na Sveučilištu u Mostaru očekuju da će se broj studenata dodatno porasti na drugom razredbenome roku zbog studenata koji će se iz Hrvatske prijaviti za studiranje u Mostaru. Sveučilište u Mostaru jedina je visokoškolska ustanova na kojoj se nastava održava na hrvatskome jeziku. Na ovome sveučilištu studira oko 15.000 studenata, prenosi Hina.

Dnevnik.ba