StoryEditor

Vlada Posavske županije iznevjerila poljoprivrednike

Piše D  /  04.08.2020., 09:08h

Na konferenciji za medije predsjednik Vlade Đuro Topić je rekao kako je interes Županije da poljoprivredno zemljište bude obrađeno.

„Nadam se da će Općina riješiti plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem kako zemlja ne bi stajala neobrađena“, istaknuo je predsjednik Vlade.

Ministar poljoprivrede Mato Brkić također je govorio na konferenciji i rekao je da Općina Odžak treba dostaviti novi plan gospodarenja državnim poljoprivrednim zemljištem  u kojemu neće biti nedostataka. 

Predsjednik Udruge „Žito“ Juro Kopačević rekao je kako nije zadovoljan samim tijekom razgovora.

„Na sastanku se govorilo o planu gospodarenja koji trebaju riješiti Općina i Ministarstvo poljoprivrede. Nitko nije govorio o ovim ljudima koji ovdje već pet dana stoje i traže pravdu. Na kraju sam im rekao da će se prosvjed nastaviti, a o daljnjim koracima odlučit će članovi Udruge“, kazao je Kopačević.

„Relativno sam zadovoljan zaključcima ovog sastanka, iako mislim da to nije ono što poljoprivrednici općine Odžak traže“,  ističe načelnik Jakov Ivanković

„Smatram da je ovo nekakvo taktičko razvlačenje  vremena, ne znam iz kojeg razloga, obzirom da je jasno kako je ugovor toj firmi istekao. Nisam osjetio da ima pretjerano volje da se ovo riješi ali ipak smo se pomjerili jedan korak unaprijed“, rekao je načelnik.

Ivanković kaže kako je Općina u dužem vremenskom razdoblju i u više navrata slala Ministarstvu poljoprivrede doneseni plan gospodarenja ali će tek sutra djelatnici Općine koji su na njemu radili i pravnik ministarstva, zajednički proći sve te točke kao bi nedostatci bili uklonjeni te na koncu dana suglasnost ministarstva. 

„Prvenstveno se osjećam odgovoran prema ovim ljudima a ne prema nekom drugom, jer su oni ti koji su me birali i biti ću uvijek s njima“, zaključio je načelnik Ivanković

Poljoprivrednik Anto Čaktaš nakon što je čuo vijest kako je sastanak završio, bio je vidno razočaran.

„Vlada je iznevjerila narod, bacila nas na koljena do te mjere da nam je ostalo samo da uzmemo štrik i objesimo se. Nadam se da će narod u Bosni i Hercegovini prepoznati da se borimo za pravdu, te molim sve dobre ljude da nam dođu u pomoć.“

Čaktaš je mišljenja da je u cijelu priču upletena korupcija.

„Ovu stranu firmu štite političari koji su primili novac kako bi sve ovo sproveli. I dan danas ga dobivaju na kapaljci kako bi to išlo dalje. Svi ovdje znamo tko su ti ljudi. Korupcija i kriminal su dostignuli tu mjeru na području naše županije, da SIPA ima što raditi godinu dana“ 

Odžački poljoprivrednici kažu kako se vlast danas uopće nije dotakla onoga što su trebali.

Cjelokupno ovo stanje uspoređuju s naslovom serije „Selo gori a baba se češlja“.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:31