StoryEditor
plaće

Vlada na strani rudara, razriješena Uprava Elektroprivrede BiH

Piše fena  /  02.08.2023., 15:55h

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić na današnjoj konferenciji za medije Vlade FBiH u Sarajevu istaknuo je da je Vlada prihvatila odluku o razrješenju Uprave Elektroprivrede BiH i imenovala vršitelje dužnosti.

Pojasnio je da je Vlada dala prethodnu suglasnost Nadzornom odboru za razrješenje stare Uprave što znači da Nadzorni odbor koji je u mandatu može da sazove sjednicu i razriješi trenutnu upravu i imenuje novu koju je predložilo nadležno ministarstvo, a usvojila Vlada.

- Ako se to ne desi, onda ćemo čekati Skupštinu poduzeća koja bi trebala biti polovinom ovog mjeseca da potvrdi novi saziv Nadzornog odbora koji treba da provede odluku Vlade - kazao je Lakić.

Napominje da je situacijama u rudnicima izazovna, posebno kada je riječ o rudniku u Zenici.  

- Imamo problem s isplatama plata, ali i s nedovoljnom eksploatacijom ugljena. U narednom periodu treba da se radi intenzivnije, o čemu smo i razgovarali s predstavnicima sindikata. Ispitat ćemo sve mogućnosti da radnici dobiju zaostale plaće s obzirom da je Elektroprivreda odbila to učiniti – naveo je ministar.

Podvukao je da eksploatacija ugljena mora biti na višem nivou, te da su sa sindikatom rudara obavljeni razgovori o potpunoj reorganizaciji rudnika Zenica, ali i ostalih rudnika.

- Treba sve svesti na optimalan nivo kako bi prihodi i troškovi bili ujednačeniji - objasnio je.

Ističe je da rudarski sindikati shvaćaju procedure koje moraju biti ispoštovane kako bi se iznašla rješenja za probleme s kojima se susreće ova populacija, te da je pokretanje proizvodnje u rudnicima sigurno najbolje rješenje za sve, jer se u suprotnom mogu samo stvoriti novi izazovi. 

dnevnik.ba

29. travanj 2024 00:24