StoryEditor

Vlada Kosova ukinula pristojbe na uvoz sirovina iz BIH i Srbije

Piše D  /  20.03.2020., 11:03h

Vlada Kosova je večeras ukinula pristojbe od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. travnja pristojbe se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet.

Prema odluci Vlade, pristojbe na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. travnja pristojbe biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio premijer Aljbin Kurti, prenosi Anadolija.

"Izglasana je sa 10 glasova za i dva uzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto trošarina uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prijelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. travnja, Vlada Kosova će donijeti još jednu odluku o uvođenju mjera reciprociteta umjesto 100 posto trošarina", napisao je Kurti.

Kako prenose kosovski mediji, za odluku su glasali ministri iz Samoopredjeljenja i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Premijer Kosova Albin Kurti je krajem veljače najavio da će Vlada 15. ožujka početi postupno i uvjetno ukidanje pristojbi, međutim tom prijedlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu Samoopredjeljenje koalicijski partner.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje pristojbi, kako su to od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije danas Demokratski savez Kosova (LDK) priopćio je da je predat zahtjev Skupštini Kosova za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kosova, premijera Kurtija.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je studenog 2018. godine pristojbe. Srbija je nakon uvođenja trošarina prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Bruxellesu vodio posredstvom Europske unije, uvjetujući nastavak dijaloga ukidanjem pristojbi.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:56