StoryEditor
sjednica

Vlada HNŽ: Usvojen okvirni proračun i usklađen topli obrok po dogovoru sa sindikatima

Piše desk  /  29.09.2022., 14:52h

U skladu s jučer postignutim dogovorom s predstavnicima sindikata korisnika županijskoga proračuna, danas je usvojena i Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju visine naknade za topli obrok u 2022. godini svim korisnicima koji primaju plaću iz Proračuna HNŽ-a.

Na današnjoj, 185. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je dokumente Okvirnoga proračuna za razdoblje 2022. – 2024. i 2023. – 2025. godine, u kojima je prikazan sveobuhvatan i konsolidiran okvir planiranja prihoda i primitaka te rashoda i izdataka na razini cijele županije, ujedinjujući podatke o fiskalnom stanju županije, gradova, općina i izvanproračunskih fondova HNŽ-a. Njihovo usvajanje predstavlja prvu etapu u proračunskomu procesu za promatrano razdoblje izrade proračuna za sljedeću godinu i okvirne iznose za sljedeće dvije godine.

U skladu s jučer postignutim dogovorom s predstavnicima sindikata korisnika županijskoga proračuna, danas je usvojena i Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju visine naknade za topli obrok u 2022. godini svim korisnicima koji primaju plaću iz Proračuna HNŽ-a.

Opredijeljena pomoći završetku započetih projekata izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ-u koje se susreću s poteškoćama zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnomu porastu cijena, Vlada je danas raspravljala i o dodatnom kreditnom zaduženju kod Razvojne banke, s ciljem omogućavanja njihova dovršetka. O tomu će se konačno izjasniti na nastavku danas započete sjednice, a podsjećamo riječ je o izgradnji i opremanju Klinike za dječje bolesti – Pedijatrije SKB-a Mostar, potom izgradnji, obnovi i opremanju više odjela u Kantonalnoj bolnici dr. Safeta Mujića te dogradnji i opremanju novih odjela u Općoj bolnici Konjic, što su projekti od iznimnoga značaja za sve građane županije, kao i svih prostora koji gravitiraju ovim zdravstvenim ustanovama.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila odluke o odobravanju utroška novčanih sredstava utvrđenih Izmjenama i dopunama Proračuna HNŽ-a za 2022. godinu Udruzi Caritas za projekt ''Kućna njega za stare i nemoćne osobe'' te Udruzi Merhamet za projekt ''Misli i čini dobro – dostava prehrambeno-higijenskih paketa obiteljima slabijega materijalnog stanja na području HNŽ-a'', u iznosima od po 100.000,00 KM.

Također, dala je suglasnost na Program Ministarstva za pitanja branitelja HNŽ-a o stjecanju radnoga iskustva i usavršavanja djece poginulih branitelja u tijelima uprave i ustanovama HNŽ-a, čiji je cilj djeci poginulih branitelja olakšati integriranje na tržište rada i, kroz stjecanje radnoga iskustva i usavršavanje na odgovarajućemu radnom mjestu, spriječiti njihovu dugotrajnu nezaposlenost.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je dala suglasnost na Pravilnik o uvjetima, načinu prikupljanja i raspodjele sredstava ostvarenih od korištenja poljoprivrednoga zemljišta u HNŽ-u.

Uz pobrojane, usvojeno je i niz drugih odluka, zaključaka i rješenja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 12:43