StoryEditor

Vlada HNŽ: Snijeg u siječnju ne bi trebao iznenaditi federalne institucije

Piše D  /  23.01.2019., 12:01h

Iz Vlade HNŽ su priopćili da su se, nakon što je magistralna cesta M17 na području općine Jablanica sinoć nekoliko sati bila zatvorena za promet , u nekim medijima pojavile netočne informacije o tome kako krivnju za takvo stanje snosi i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije.

"Radi istinitog informiranja javnosti pripćavamo kako Vlada HNŽ nema nikakve nadležnoasti nad magistralnim cestama za koje je zadužena Federacija BiH. U nadležnosti Vlade HNŽ su regionalne ceste: R-418 Konjic - Buturović Polje - Prozor, R-418 Ostrožac - Buturović Polje, R-418 Prozor - Varvara, R-419 Jablanica - Blidinje, R-435 Konjic - Borci - Glavatičevo - Odžaci, R-435-a Potoci - Rujište - Ćesim - Borci, R-425 Žitomislići - Hamzići, R-425-a Tromeđa Gabela, R-426 Dračevo - Hutovo -Ravno i R-427 Stolac - Brana kojima se sve vrijeme prometovalo. Zbog novih snježnih padalina i na regionalnim cestama u sjevernom dijelu županije, posebno na cesti R-419 Jablanica - Blidinje, promet se, iako otežano, kontinuirano odvijao", kazali su. 

Dodaju da odgovorne službe i institucije u okviru sustava Federacije BiH, a dakako i svi ostali koji imaju ulogu u ovakvim situacijama, ne bi smjeli biti iznenađeni snijegom usred zime. 

"Njihova uloga je jasna – biti u pripravnosti i hitno reagirati kako bi se život i promet nesmetano odvijali. Dakle, svjesni činjenice kako su sudionici u prometu u proteklih 24 sata imali ozbiljnih poteškoća na magistralnoj cesti M17, a kako bi takve predvidljive situacije u buduće bile izbjegnute, pozivamo nadležna tijela, ali i vozače, na odgovorno ponašanje, u skladu s ulogama koje imaju u prometu ", stoji u priopćenju Vlade HNK. 

Iz prozvanog, višeg nivoa vlasti, kažu kako je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija poduzelo sve aktivnosti u svojoj nadležnosti s ciljem normalizacije prometa na magistralnoj cesti M-17, Donja Jablanica, te je uputilo hitni zahtjev federalnoj inspekciji da utvrdi razloge jučerašnjeg prometnog kolapsa.

"U Ministarstvu navode kako su u stalnom kontaktu s upraviteljem magistralnih cesta, odnosno JP Ceste Federacije, koje temeljem Zakona o cestama FBiH imaju 
direktnu nadležnost nad upravljanjem, građenjem, rekonstrukcijom i održavanjem svih magistralnih cesta u Federaciji BiH", kazali su.

Dodaju da je usljed obilnih snježnih padalina, ali i nepridržavanja pravila sudionika u prometu, tijekom jučerašnjeg dana došlo do zastoja prometa u Donjoj Jablanici. 

"Do potpune obustave prometa došlo je nakon što su se dva teretna vozila popriječila na prometnici te onemogućila adekvatno održavanje ceste. Različiti faktori su doveli do potpune neprohodnosti u lokaciji Donja Jablanica, od nemara vozača teretnih vozila, koji su na put krenuli bez zimske opreme, do zakasnjele reakcije MUP-a i poduzeća koje se bavi održavanjem te dionice", navode iz ministarstva.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 10:16